Poseganje senzacionalističnih medijev v osebnostne pravice pravnih subjektov - Čeferin, Rok (Teorija in praksa, 2013)
Avtor v prispevku obravnava vprašanje kolizije med, na eni strani, svobodo tiska in, na drugi strani, pravico do zasebnosti ter do osebnega dostojanstva,kot je opredeljena v sodni praksi Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP). Ugotavlja, da je v globalni družbi svoboda tiska zelo ogrožena, zaradi razcveta senzacionalističnega tiska pa so vedno bolj ogrožene tudi osebnostne pravice oseb, o katerih tisk poroča. Zavzema se za aktivnejšo vlogo državnih oblasti pri urejanju položaja medijev v družbi in za restriktivno uvedbo kaznovalnih odškodnin za senzacionalistični tisk. Kot metodo argumentacije uporablja analizo sodne prakse ESČP, ob upoštevanju dognanj pravne teorije s področja prava človekovih pravic.
Keywords: človekove pravice; Evropsko sodišče za človekove pravice; human rights; mass media; množični mediji; osebnostne pravice; svoboda tiska