Nove smeri v vinoreji. Naše štajersko vinarstvo je imelo pod bivšo našo maeeho, staro Avstrijo, težko stališče. Trpelo je vsled konkurence južnih pokrajin, posebno pa Ogrske, ki so proizvajale pod mnogo ugodnejšimi klimatičnimi razmerami mnogo ceneje in preplavile s svojuu cenim blagom naše naravne odjemalne kraje, alpske dežele. Da si ,je naš vinogradar v drugi polovioi vojske graotno primerno opomogel, je pripisati odpadu te konkurence in je bil le začasni pojav. Stališče našega vinarstva pa tudi danes, pod novimi državnimi razmerami nikakor ni posebno na depolno. En del konkurenenib dežel (del Ogrske, Goriško in Primorje) je sicer odpadel, računiti pa mo ramo z dejstvi, 1. da Jugoslavija prideluje več vina, kakor ga sama potrebnje.; 2. da bo izvoz v Nemško Avstriio, katera je dozdaj konzumirala dve tretjini do tri četrtine našega vinskega. pridelka, tudi za slučaj, da se izvozne razmere urede za nas kar najbolj ugodno, kolikor toliko otežkočen; 3. da bodo proizvajalni stroški pri nas vedno višji, kakor v ostalih vinorejskili pokrajinah Jugoslavije, ki pridelujejo pod ugod nejšimi vremenskimi razmerami. Predpogoj za obstanek našega vinarstva je, da nas država primerno ščiti pred inozemsko konkurenco in da nam omogoča izvoz v današnjo Nemško Avstrijo, katerega zafiasno ne moremo pogrešati, dokler se naše vinarstvo ne preustroji. Ce se ta predpogoj izpolni, se mora upoštevati konkurenca, ki nam jo bodo povzrožale naše jugoslovanske pokrajine in vprašanje je, če nam bo mogoče ;,od danimi razmerami vspešno tekmovati z vinarst vom Dalmaeije, Slavonije in Bačke-Banata. Xa prvi pogled bi se moralo to vprašanje zank kati, že iz vidika vremenskih razmer, ki so v nave* denih pokrajinah vinarstvu pafi mnogo bolj ugodne , nego pri nas in ki zdatuo olajšajo in pocenijo proiz vajanje. Ce se pa razmere vsestransko ogledajo in upoštevajo vse mogoče činjeniee. se pride do čisto drugega zaključka. V prvi vrsti je finost in žlahtnost cvetlice (bu ¦* keja), v drugi vrsti finost in žlabtnost kislobe, ki so lastna le našim vinom v tako visoki meri in bi se da-< le izkoristiti v naše svrhe. V tretji vrsti je uporaba svežega grozdja, ki vsaj deloma lahko mnogo pripo « more k večji rentabilnosti vinarstva. In te tri činje * nice nam nudijo podlago, na katero brez pomislekov, labko zgradimo svojo vinorejo dobičkanosno v okvim Jugoslavije. Ne da bi hotel vprašanje v dosego navedenega smotra izčrpljivo obravnavati, usojam si v nasiednjem podati le nekatere smernice za postopanje v prehod •* nji dobi, prepuščaje končno rešitev vsem merodajniiDt kfogom v nadaljni pretres in posvetovanje. Ce liočemo izrabiti finost in žlahtnost cvetlice». ki jo dosežejo nekatere vrste naših vin, moramo pred vsem posvetiti večjo pozornost pridelovanju kvalitet-* nih vin, kakor je zahteva svetovni trg — kar sicer ni novo, pa vendar dosedaj premalo upoštevamo. Znana je, da so nekatere vrste sortnih vin iz ljutomersko •* radgonskih, jjekrskih in haložkih goric lahko že do« vsihdob vspešno tekmovale z najboljšimi spodnjeavst* rijskimi, renskimi in drugimi vini in da so jim ve6« krat pri razstavah in drugih priložnostih najboljši po« znavalci dajali prednost. Manj ali pa nič znano je pa dejstvo, da šampanjc (peneče vino), proizvajan iz ene ali druge vrste burgundca (posebno iz modrega bur.-. gundca), ljutomer'radgonskega ali slovenjegoriškega izvora večkrat presega v kakovosti celo pravega Šam-*, panjea iz francoske Sampanje (Champagne). Kdon' šampanjca kolikor toliko pozna in ve, kaka razlika ie kvalitativno med pravim šampanjcem iz vina iz Sam-» panje in iz vin drugega izvora, bo vedel ceniti veliko važnost tega dejstva za našo štajersko pokrajino, po^ sebno če omenim, da burgundec v celih orraožko-ljuH toraersko-radgonskih in celib slovenskib goricah (p/i^ bližno na kakih 6000 ha) enako dobro uspeva in daje izboren ,,cuvec" (kuve — vino, iz katerega se izdelu« je šampan.jec), ki se ne doseže v enaki kvaliteti raz ^ ven Sampanje. V duhu vidim naše krasne Slovenske gorice ob> sajene izključno le z modrim bilrgundcem, prepreže » ne z mnogobrojnimi, dobro oskrbovanimi cestami in železnicami. Skoro jih ni ve6 spoznati! Preje brezpo« membne vasice, reprezentirajo se kot majhni, čedni trgi z modernimi stavbami. Iz našega Ljutomera, ,Or.-» moža, Radgone, Sv. Lenarta, Ptuja in Maribora p» so nastala središča svetovno pripoznane iugoslovans>« ke šampanjske industrije. Povsod opažaš velepotezs nost, red in blagostanje! Tako nekako bi lahko bilo med Muro in Dravo, Središčem ob Dravi in Lučanami v 15—20 letih, akG razumejo zanimani krogi pravilno tolmačiti klic 5asa!J Predvsem bi trebalo ustanoviti vinarsko zadru-* go za označeno ozemlje, ki bi začasno imela naloga pospeševati zasaditev modrega burgundca za proizn vajanje šampanjca in skrbeti za to, da bo vsak pose* stnik, ki nanovo zasaja svoj vinograd, 61an te vinar* ske zadruge. Poleg modrega burgundca pa bi se lahko gojilev navedenem okrožju, četudi v manjšem obsegu in le v najboljših legaK tudi druge grozdne vrste za na» flsiaro fiaai buteljskih vin, kakor šipona, belega bur;$andca, zeleočičii itd. A «1avno (orišče za proizvajanje finih buteljskih vin naj bi pa tvorili mariborski , pohorski in haloški vinorejski okoliš. Kamniškega muškatelca, pekerske male grašeiwn» in šipona ter različnih haložkih visokopleraeni tfh sortnih 7in, kakor so se že dosedaj pridelovala, aaai nikdo ne more ponarediti in so že kolikor toliko anane na svetovnem trgu. Nekoliko ve5 reklame po iaozemskih uasaikih in vzoiv.a skladišča teh vni po ?©Sjih mestih ino/.emstva bi jim kmalu zasiuiMule atalae od.jeraalc«. V konjiškem delu pohorskega okoliša naj bi se ¦peljalo spet proizvajan.ie rdoč h vin, fcakor 4e to že svojčas biio udoniaSeno ia je slovelo. Vinarijsfca