Demokratizacija in nova družbena gibanja - Vodovnik, Žiga (Teorija in praksa, 2014)
Članek ponuja refleksijo procesov demokratizacije na Slovenskem, pri čemer avtor ugotavlja, da so bila nova družbena gibanja ključen akter iniciiranja in usmerjanja demokratične transformacije, vendar je prišlo do njihove postopne marginalizacije s konsolidacijo "nove" oziroma "meščanske" civilne družbe. Nov kronotop analize nadalje pokaže, da je bila vloga družbenih gibanj ključen, vendar ne zadosten pogoj za politične, ekonomske in družbene spremembe, saj je v drugi fazi demokratizacije prišlo do političnega oddaljevanja in še pred osamosvojitvijo do dokončnega preloma s političnimi elitami (starimi in nastajajočimi). Ključno točko kontestacije in razhajanja gre identificirati v popolnoma nasprotujočem si razumevanju demokracije in samega procesa demokratizacije.
Keywords: Civil society [V4.3]; Civilna družba [V4.3]; Democracy; Democratisation; Demokracija; demokratična transformacija; Demokratizacija; družbena gibanja; družbene spremembe; Slovenia; Slovenija