Sodobna zakonska ureditev visokega šolstva - Bohinc, Rado (Teorija in praksa, 2017)
V tem prispevku obravnavamo neskladje med realnostjo ter priporočili in usmeritvami različnih mednarodnih (bolonjskih in EU) dokumentov, ki zadevajo vprašanja avtonomnosti univerze, ter predlagamo nekatere rešitve za udejanjanje večje avtonomnosti univerze v nacionalnem visokošolskem sistemu. V prispevku najprej predstavimo usmeritve in priporočila mednarodne visokošolske skupnosti glede različnih vidikov avtonomnosti univerze ter na podlagi tega razčlenimo vprašanja, ki se nanašajo na ustavni in zakonski položaj univerze v Sloveniji. Sledi analiza pravnega položaja (zakonskega okvira), oseb javnega prava, razmerje med univerzo in državo ter predstavitev odmikov od ustavno določene avtonomnosti univerze iz različnih zornih kotov. Raziskovalne ugotovitve kažejo, da je sedanja ureditev univerze, ki jo ureja zakon o visokem šolstvu, neustrezna. V Sloveniji je za ustavno zajamčene avtonomnosti univerze potrebna sprememba visokošolske zakonodaje, ki bo posodobila in izboljšala slovenski visokošolski sistem (priprava in sprejem zakona o univerzi).
Keywords: Autonomy; Avtonomija; Higher education; Legislation; University; Univerza; Visoko šolstvo; Zakonodaja