Zaščitna zakonodaja za slovensko jezikovno manjšino v Italiji in občina Rezija - Valentinčič, Dejan (Zbornik znanstvenih razprav (Pravna fakulteta. 1991), 2015)
Rezija je del slovenske etnične poselitve v Italiji, a zaradi geografskih in zgodovinskih razlogov večina prebivalstva ni razvila slovenske narodne pripadnosti, ampak zgolj lokalno identiteto. Po letu 1999 je bila občina Rezija vključena v tri zaščitne zakone kot del slovenske jezikovne manjšine. A del prebivalstva in trenutna občinska oblast temu kategorično nasprotujeta, kar je privedlo do številnih hudih konfliktov v dolini. Prispevek predstavlja in analizira umeščenost občina Rezija v zakonodajo za zaščito slovenske manjšine, razloge za prizadevanja po izstopu občine iz območja izvajanja te zakonodaje in probleme pri udejanjanju manjšinskega varstva v praksi.
Keywords: Italija; Italy; jezikovne manjšine; narodne manjšine; pravna ureditev; pravno varstvo; Resia, Friuli; Rezija; Slovenci; Slovenes