Akutni učinki statičnega raztezanja v ogrevanju - Hostnik, Jurij (Šport (Ljubljana), 2017)
Raztezne vaje se v ogrevanju pogosto uporabljajo kot del priprave za povečano športno zmogljivost in za zmanjšanje verjetnosti poškodb. V preglednem članku je ugotovljeno, da imata statično raztezanje in metoda proprioceptivne živčno-mišične facilitacije večji vpliv na akutno povečanje gibljivosti kot dinamične in balistične raztezne vaje. Dinamične in balistične raztezne vaje imajo na mišično zmogljivost pozitivne učinke, medtem ko imata statično raztezanje in metoda živčno-mišične facilitacije negativne. Pozitivno na mišično zmogljivost vplivata tudi ogrevanje in aktivacijske vaje za povečanje post-aktivacijske potenciacije. V ogrevanju se tako priporoča samo uporaba dinamičnih in balističnih razteznih vaj, s katerimi je možno pozitivno vplivati tako na akutno povečanje gibljivosti in zmanjšanje tveganja za poškodbe kot tudi na mišično zmogljivost.
Keywords: acute effects; akutni učinki; mišična zmogljivost; muscular performance; ogrevanje; sport; static stretching; statično raztezanje; šport; warm-up