Hermeneutik der Zukunft als Hermeneutik der technischen Zukunft - Radinković, Željko (Phainomena (Ljubljana), 2025)
Besedilo obravnava izzive, s katerimi se filozofija tehnologije sooča zaradi pojavljanja novih, t. i. transklasičnih tehnik. To zadeva zlasti področje evalvacije tehnologij (»technology assessment«), kjer se naznanja »hermenevtični obrat«, znotraj katerega se namesto konsekvencialističnih, prognostičnih in scenarijskih pristopov razvijajo komunikativne prakse in strategije za razumevanje, kako se spoprijemati z novimi tehnologijami. Prispevek najprej poudarja raznolikost hermenevtičnih pristopov in nato kot vodilni koncept »hermenevtike prihodnosti« v okviru filozofije tehnologije razgrinja konstitutivno prvenstvo prihodnosti v eksistencialnem smislu
Keywords: filozofija tehnologije; hermenevtika; prihodnost; razumevanje; tehnologija