Spregledani potenciali odprtega prostora mesta - novi tipi in kategorije mestne pokrajine - Šuklje Erjavec, Ina (Urbani izziv, 2001)
V mestih obstajajo številni spregledani in neizkoriščeni prostorski potencializa ureditev zelenih površin in odprtih prostorov mesta. Določajo jihpredvsem lega v mestu, ustrezne, za obisk privlačne vsebine v neposredni bližini in dejanska razpoložljivost prostora. V prispevku so predstavljeni nekateri najznačilnejši spregledani potenciali, kot so: zunanji prostori šol, vrtcev, domov za starejše občane, odprti prostori in zelene površine ob javnihustanovah, četrtnih in lokalnih središčih, večjih trgovinskih centrih, industrijskih objektih in podobno. V zaključku so podani predlogi za nekatere nove tipe prostorov mestne krajine, ki bi lahko pomembno prispevali k izboljšanju kvalitete bivanja v mestih.
Keywords: krajinska arhitektura; mesta; mestni predeli; parki; prostorsko urejanje; zelene površine; zelenice