The island of Žirje - Simonič, Peter (Traditiones (Ljubljana), 2024)
V članku so analizirani učinki in ostanki ekonomskih in političnih sistemov kot plasti časa na odmaknjenem otoku Žirje na Hrva-škem, s poudarkom na razvoju od 16. stoletja do danes. Avtor je raziskoval spremembe v lokalnih gospodarskih, političnih, pravnih, verskih, prostorskih in sorodstvenih uredi-tvah, da bi pojasnil sodobno etnografsko realnost. Z relacijskim pristopom raziskave Žirja v časovnem, prostorskem in družbenem kontekstu avtor spodbija dojemanje otokov in kultur kot izoliranih entitet.
Keywords: Dalmacija; etnologija; Hrvaška; industrija; kmetijstvo; nasledstvo; pašništvo; relacijska analiza; svetovni sistemi; Šibeniško otočje; turizem