Stota obletnica prvega državnega prvenstva v smučanju - Pustovrh, Janez (Šport (Ljubljana), 2021)
Letos obeležujemo stoto obletnico organizacije prvega državnega prvenstva v smučanju. Zimskošportni odsek Slovenske športne zveze je z Rudolfom Badjuro in Josom Gorcem na čelu z organizacijo državnega prvenstva takratne države postavil temelje tekmovalnega smučanja v Sloveniji. Na obronkih Bohinjske Bistrice so se maloštevilni navdušenci v smučarskih tekih in smučarskih skokih pomerili med seboj in zaorali tekmovalno ledino vse bolj priljubljenega športa, ki je sčasoma začel poosebljati nacionalno identiteto. Na skromnih temeljih entuziastičnih začetnikov, tako organizatorjev kot tekmovalcev, so se kalile generacije slovenskih tekmovalcev in tekmovalk, ki so v povojnem obdobju dosegle tudi priključek k svetovnemu vrhu. In prav ob 100. obletnici so slovenski smučarji in smučarke dosegli rekordni mejnik pri številu medalj, osvojenih na enem svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju.
Keywords: cross-country skiing; državna prvenstva; history of skiing; national championships; ski jumping; skiing; smučanje; smučarski skoki; smučarski teki; sport; šport; zgodovina smučanja