Kdo plačuje zapitek Trumpove politike - Svetličič, Marjan (IB revija (Ljubljana), 2020)
Članek analizira, v kolikšni meri so se uresničile napovedi, da bodo ceno Trumpove izvolitve plačali predvsem njegovi volivci. Osredotoča se na analizo ameriške gospodarske rasti v času Trumpove administracije, implikacije strategije "najprej Amerika", trgovinske vojne, vpliva na zaposlenost (posebej v predelovalni industriji), blaginjo (plače) in ne nazadnje na analizo ugleda ZDA v svetu. Še najboljši so bili rezultati na področju stopenj rasti (vsaj do pandemije), vendar je kljub temu prišlo do okrnjenja ugleda ZDA v svetu. Trgovinska vojna je škodila ameriškim interesom (trgovinska bilanca se je poslabšala) in prizadela partnerice, ne le Kitajsko. Zaposlenost se je sicer povečala (manj v obljubljeni predelovalni industriji), toda manj od napovedane in predvidenega vračanja delovnih mest iz tujine, saj so se ameriške investicije v tujini celo povečale. Davčna politika je razbremenila bogate in podjetja ter poslabšala položaj delavcev v primerjavi z lastniki kapitala, tudi zaradi upadanja zdravstvene zaščite ter omejevanja sindikalnega združevanja
Keywords: Donald Trump; Globalizacija; Globalization; International trade; investicije; Mednarodna trgovina; predelovalna industrija; trgovinska bilanca; trgovinske vojne; zaposlenost