Tematski premiki v prevodu - Grošelj, Robert (Jezik in slovstvo, 2025)
Prispevek na primeru izbranih slovenskih prevodov Basni in legend Leonarda da Vincija analizira prevodne tematske premike, njihovo obveznost in druge prevodne spremembe, ki jih spremljajo. Analiza je pokazala, da je v prevedenih besedilih tematskih premikov manj od ohranjenih tematskih razmerij. Tematski premiki so tipološko raznovrstni in povezani z drugimi prevodnimi spremembami, kot so različne pretvorbe, prerazporeditve, iz-pusti ali vpeljave novih besedilnih elementov. Kot njihova posledica se na mestu ciljnih tem pojavljajo tipološko, zgradbeno in/ali vsebinsko drugačni elementi, ki deloma spreminjajo tematsko oblikovanje besedila. Večina tematskih premikov je posledica prevajalčevih subjektivnih odločitev, manj pogosto tematske premike narekujejo sistemske razlike med italijanščino in slovenščino.
Keywords: Italian; italijanščina; prevodna analiza; sistemska funkcijska slovnica; Slovene; slovenščina; systemic functional grammar; tematski premik; thematic shift; translation analysis