Jezikovna ozaveščenost kot motivator zanimanja za jezik - Grosman, Meta (Jezik in slovstvo, 2005)
Prispevek se zavzema za pouk, ki bi omogočal trajnejše jezikovno znanje in v našem času nujno potrebno funkcionalno pismenost. Posodobitve pouka, ki so jih za dviganje pismenosti uvedli v nekaterih evropskih državah, kažejo, da je za udejanjanje takega pouka potrebno pri učencih razviti jezikovno ozaveščenost, se pravi poglobljeno poznavanje pomena in vloge jezika v človekovem življenju za ustvarjanje in vzdrževanje človeških vezi, za družbeno delovanje, za mišljenje in uspešno učenje. Prepričljivo znanje o dejanskih jezikovnih rabah pri učencih spodbuja zanimanje za delovanje jezika in jih motivira za dejavno rabo. Za doseganje tega cilja pa je potrebna tudi vedno prisotna učiteljeva spodbuda in skrb za pozitivno samopodobo ter sproščeno vzdušje, ki vabi k sodelovanju učencev in učitelja.
Keywords: didactic method; didaktika; jezikovna ozaveščenost; jezikovni pouk; Slovene; slovenščina