Sistem OZN in (inter)regionalizem - Bojinović Fenko, Ana (Teorija in praksa, 2016)
Cilj članka je pokazati vpliv regionalne in interregionalne ravni sodelovanja držav v mednarodni skupnosti na delovanje sistema Organizacije združenih narodov (OZN). Raziskovalno vprašanje je, ali se delovanje mednarodnih regij dopolnjuje ali prihaja v kolizijo z globalno ravnjo mednarodnih odnosov (sistemom OZN). Po zgodovinsko-razvojni analizi pravil, ki določajo pogoje regionalizma, sledi analiza delovanja držav v okviru regij v sistemu OZN. Nato je izpostavljen vpliv regij izven sistema OZN na njegovo delovanje neposredno in tudi prek interregionalizma. V zaključku avtorica izpostavi ugotovitev, da delovanje držav na regionalni ravni izkazuje dopolnjevanje, mestoma pa tudi tekmovanje z delovanjem sistema OZN ter poda predloge za krepitev prvega in odpravljanje drugega.
Keywords: International community; International organizations; International relations; Mednarodna skupnost; Mednarodne organizacije; Mednarodni odnosi; OZN; Regionalism; Regionalizem