Establishment of a system of national topographic databases and maps at 1:50000 and 1:25000 scales - Petrovič, Dušan (Geodetski vestnik, 1998)
Državna topografska karta 1:50000 (DTK 50) bo za državno topografsko karto v merilu 1:25000 (DTK 25) naslednja sistemska topografska karta, katere izdelavo predvsem zaradi velikih zahtev Slovenske vojske pospešeno pripravlja Geodetska uprava RS v sodelovanju z izvajalcem projekta, Inštitutom za geodezijo in fotogrametrijo FGG (IGF). Nove metodološke rešitve, sodobna računalniško podprta tehnologija ter nekatere vsebinske in oblikovne spremembe glede na izdelavo in izgled DTK 25. Hkrati s pripravo izdelave DTK 50 in z izdelavo testnih listov bodo s projektom pripravljene tudi podlage za izdelavo druge izdaje DTK 25 in za postopno vzpostavitev topografske baze TOPO 25. Obravnavan projekt bo zaključen v prvi polovici prihodnjega leta, ko bomo začeli tudi z izdelavo listov novih kart.
Keywords: geodezija; Slovenija; topografske baze; topografske karte; topologija