Possible ways to protect the interests of platform workers - Ignjatović, Miroljub (Teorija in praksa, 2026)
Članek preučuje preobrazbo odnosov moči v platformni ekonomiji in načine zaščite interesov platformnih delavcev v pogojih algoritmičnega nadzora. S pomočjo kritične analize konceptov prekarizacije in nadzora (Kalleberg et al., Edwards, Foucault) je prikazano, da digitalne platforme dela ustvarjajo nove oblike odvisnosti in negotovosti, pa tudi nove priložnosti za odpor. Opredeljene so štiri ravni zaščite interesov platformnih delavcev: individualne in kolektivne taktike upora, vzpostavljanje platformnih kooperativ, organizirano kolektivno zastopanje ter zakonodajni ukrepi držav in EU. V zaključku je poudarjena potreba po usklajenem delovanju kolektivne, tehnološke in pravne sfere za zagotavljanje dostojnega dela v digitalni dobi.
Keywords: algorithms; algoritmi; collective bargaining; control; Delovnopravni standardi; digital labour platforms; digitalne platforme dela; kolektivna pogajanja; nadzor; platform work; platformno delo; Pravice delavcev; precarisation; prekarizacija; Prekarno delo