Politične stranke kot predmet politične znanosti - Bibič, Adolf (Teorija in praksa, 1994)
Razprava razčlenjuje nekatere bistvene aspekte sodobne stasiologije. Na kratko oriše zgodovinsko razsežnost raziskovanja političnih strank od začetka 20. stoletja in podaja definicijo političnih strank kot mehanizma civiliziranega tekmovanja za politično oblast. Poudarjena je zaznava političnih strank kot posledica moderne delitve na civilno družbo in državo oziroma kot osrednja posredovalna vez med njima, pristop s stališča razcepov (S. Rokkan-S.M.Lipset), geneza in institucionalizacija in delovanje političnih strank. Obravnavan je tudi institucionalni vidik političnih strank, ki črpa posebno moč iz sodobne teorije organizacij. Novo aktualnost dobiva tipologija političnih strank, ki ni izraz njihove statične narave, ampak njihove zgodovinske dinamike. Avtor se strinja s tezo, da je specifično funkcijo strank treba videti v njihovem tekmovanju za oblast, čeprav poudarja tudi druge njihove funkcije. Te in druge dimenzije sodobne stasiologije imajo poseben pomen za analizo strank v času tranzicije od monističnih (socialističnih) političnih sistemov k pluralistični demokraciji in njeni konsolidaciji. V tem je zajeta tudi ideja uravnotežene politične demokracije, v kateri ob političnih strankah, zasnovanih na aktivnem državljanstvu, postaja tudi avtonomni prostor za civilno družbo in državo.
Keywords: political party; politične stranke; politologija; politične teorije