Udje Družbe sv. Mohorja v Južni Ameriki do leta 1918 - Vovko, Andrej (Zgodovinski časopis, 1999)
V pričujočem pregledu je na podlagi podatkov v imenikih udov Družbe sv. Mohorja, ki so jih za vsako leto objavljali njeni koledarji, prvič v celoti prikazanih 10 naselbin argentinskih mohorjanov v letih od 1888 do 1916 z okoli60 udi Družbe sv. Mohorja, predvsem v Paraná, Buenos Airesu in Cerrito inbrazilskih mohorjanov v letih od 1891 do 1916 z okoli 370 udi v 40 naselbinah. Od teh preko 400 imen jih ima kakih sto podatke o poklicih. Tudi ti, sicer precej skromni podatki so koristno dopolnilo k našemu vedenju o zgodnjem slovenskem izseljevanju v Južno Ameriko. Pregled dopolnjuje kratka predstavitev rezultatov dosedanjih raziskovanj slovenskega izseljenstva v Argentino in Brazilijo do leta 1918 na podlagi navedene obstoječe literature.
Keywords: založbe; založništvo; Slovenci; Slovenes; Družba sv. Mohorja; Hermagoras Society; izseljenstvo; kulturna zgodovina; Južna Amerika; 19.st.; zgodovinski prikazi