SLOfit odrasli omogoča vseživljenjsko spremljanje telesne zmogljivosti - Jurak, Gregor (Šport (Ljubljana), 2023)
Fakulteta za šport Univerze v Ljubljani je na podlagi bogatih izkušenj zakonsko obveznega spremljanja telesnega in gibalnega razvoja šolskih otrok in mladine v Sloveniji razvila sistem spremljanja telesne zmogljivosti tudi v odrasli dobi, imenovan SLOfit odrasli. Njegov namen je, da odrasli na podlagi poročil, ki jih dobijo kot povratno informacijo po meritvah, spoznajo, katere sestavine telesne zmogljivosti bi morali izboljšati za zmanjšanje zdravstvenega tveganja, in se vključijo v ustrezne vadbene programe. Sistem SLOfit odrasli sestavljajo trije merski sklopi, ki se uporabijo glede na starost in zmogljivost posameznika, s telesno zmogljivostjo povezani vprašalniki, aplikacija Moj SLOfit s sistemom poročanja, ki ponuja povratno informacijo o posameznikovih dosežkih, programi usposabljanj za izvajalce meritev ter promocijske dejavnosti prek različnih medijskih kanalov. Sistem je za udeležence brezplačen, razširitev njegove uporabe pa bi lahko omogočila tudi kakovostne podatke o stanju in trendu telesnih zmogljivosti odrasle populacije v Sloveniji ter tudi preučevanje povezanosti med obolenji v odrasli dobi in telesno zmogljivostjo v otroštvu in v odrasli dobi. Slovenija je tako kot prva na svetu uvedla sistem vseživljenjskega spremljanja telesne zmogljivosti, ki hkrati pomeni tudi izjemno raziskovalno infrastrukturo.
Keywords: gibalne sposobnosti; gibalni razvoj; odrasli; povratne informacije; SLOfit; šport; športnovzgojni karton; telesne značilnosti; telesni razvoj; zdravje