Potrčevo videnje svobode leta 1945 - Debeljak, Renata (Studia Historica Slovenica, 2016)
Prispevek prikazuje pogled na vojno in videnje prihajajoče se svobode slovenskega pisatelja, dramatika in publicista Ivana Potrča (1913-1993), ki je zadnje leto vojne preživel kot frontni dopisnik Borbe in Ljudske pravice. V reportaži in ideološko afirmativni kratki vojni prozi tega časa je v spominskoavtobiografskem diskurzu tematiziral lastno trpljenje v Mauthausnu, tendenčno poudarjal zmagoslavni boj partizanov proti okupatorju, zagovarjal socialistično revolucijo in obsodbo domačih izdajalcev, kar še posebej odseva v po večini optimistično sklenjenih besedilih, v katere je vpletel tudi svoje videnje prihajajoče se svobode. Zanj je bila pot do svobode prepletena z uporom, bojem, s smrtnimi žrtvami, s skupno željo po svobodni prihodnosti. Gradili so jo trpljenje, enotnost, zvestoba, pogum - torej socialistične vrednote, ki jih je zagovarjal že kot predvojni "komunist".
Keywords: druga svetovna vojna; literarni motivi; NOB; Potrč, Ivan; Slovenija; slovenska književnost; svetovna vojna 1939-1945; svoboda