Modernizacija in globalizacija - Bernik, Ivan (Teorija in praksa, 2014)
Prispevek, ki temelji na kritični analizi nekaj sociološke teoretske literature o globalizaciji, skuša odgovoriti na dve vprašanji. Prvo se nanaša na pojmovanje zgodovinskih razsežnosti globalizacije, drugo pa na opredelitev odnosov med pojmoma globalizacija in modernizacija. V središču odgovora na prvo vprašanje je ugotovitev, da je za znaten del socioloških raziskav značilno podcenjevanje zgodovinskih razsežnosti globalizacije. V odgovoru na drugo vprašanje pa je najpomembnejša ugotovitev, da sta "tradicionalni" sociološki pojem modernizacije in modni pojem globalizacije nerazdružljivo povezana. To pomeni, da so sedanje sociološke razprave o globalizaciji v veliki meri nadaljevanje - sicer pogosto s pomočjo nove terminologije - velike sociološke debate o modernizaciji in njenih prihodnostih.
Keywords: Družbene spremembe; Globalizacija; Globalization; Modernizacija; Modernization; Social change