Music during the Great War in Slovenia - Stefanija, Leon (Muzikološki zbornik, 2017)
Prispevek je pregled glasbe kot družbene prakse med prvo svetovno vojno na območju današnje Slovenije. Slovensko glasbeno prakso obravnava s treh med seboj dopolnjujočih se gledišč. Prvič, članek ponuja vpogled na glasbeno Ljubljano, kjer je poleg zabavnega muziciranja obstajalo tudi koncertno abonmajsko glasbeno življenje. Drugič, osrednji del besedila se osredotoča na slovensko glasbeno produkcijo, povezano s prvo svetovno vojno, in sicer z dveh plati: s stališča glasbe za prvo svetovno vojno (in o njej) kakor tudi z glasbo o dogodkih, ki niso vezani samo na prvo vojno, so pa značilni tudi za glasbo tega, za mnoge grozovitega obdobja. Prispevek ponuja skico slovenske glasbene kulture med prvo vojno in glasbenega repertorija časa vélike vojske, ilustriranega na analitičnem fragmentu pesmi Tam na karpatskoj gori (Prošnja umirajočega junaka). Tretjič, sklepni del prispevka načenja problematiko recepcije glasbe, povezane s prvo svetovno vojno na Slovenskem po letu 1918
Keywords: glasbena zgodovina; glasbeno ustvarjanje; koncerti; koncertni sporedi; Ljubljana; recepcija glasbe; Slovenija; slovenska glasba; svetovna vojna 1914-1918