Regulacija in liberalizacija trga poštnih storitev - Rozman, Til (Podjetje in delo, 2018)
Prispevek obravnava regulacijo trga poštnih storitev v luči spremenjenih tržnih razmer. Uvodni predstavitvi sledi poglavje, ki prikazuje vsebinski oris regulacije v EU. Tretje poglavje temeljne koncepte problematizira z vidika tržnih trendov. Po dvajsetih letih od sprejema (prve) Direktive je očitno, da je konkurenca v številnih državah članicah relativno šibko razvita na trgu pisem in relativno dobro razvita na trgu paketov. Dosedanje izkušnje z izvajanjem Direktive v praksi in korenite spremembe trga dajejo legitimnost vprašanju: Ali Direktiva še ustreza svojemu namenu? Ker obseg tega prispevka ne omogoča celovite obravnave zastavljenega vprašanja, se osredotoča le na nekatere vidike - opredelitev univerzalne storitve, njene kakovosti in financiranja, razumevanje tarifnih načel in regulacija dostopa do omrežja.
Keywords: dostop do poštnega omrežja; kompenzacijski sklad; nediskriminacija; tarifna načela; univerzalna poštna storitev