Življenjski slog študentov Fakultete za šport pred karanteno in med njo - Glavač, Ana (Šport (Ljubljana), 2021)
Namen raziskave je bil ugotoviti spremembo življenjskega sloga pri študentih Fakultete za šport Univerze v Ljubljani pred karanteno in med njo. Razglasitev karantene je bila namreč eden od preventivnih ukrepov za zajezitev širjenja okužbe s koronavirusom SARS-CoV-2. V raziskavo je bilo vključenih 391 študentov vseh letnikov dodiplomskega in podiplomskega študija in vseh treh študijskih smeri (Športna vzgoja, Kineziologija in Športno treniranje). Vzorec je predstavljal 45,8 % študentov, vpisanih na fakulteto v študijskem letu 2020/21. Anketiranci so prihajali iz vseh 11 slovenskih regij. Raziskava je bila izvedena z vprašalnikom, narejenim v spletnem programu 1ka. Ugotovili smo, da se je med karanteno pri več kot 80 % študentov podaljšal čas, preživet pred računalnikom in drugimi zasloni, pri treh četrtinah študentov pa podaljšal skupni čas sedenja. Prav tako je bilo ugotovljeno, da se je med karanteno pri 46,5 % študentov zmanjšala količina telesne dejavnosti, hkrati pa so študenti menili, da imajo manjšo motivacijo za študijske obveznosti. Pri 55,3 % študentov je kljub zmanjšanju telesne dejavnosti telesna masa ostala enaka, medtem ko se je pri 20 % študentov povečala. Ugotovimo lahko, da obdobje karantene negativno vpliva na stopnjo telesne dejavnosti pri študentih Fakultete za šport in da še spodbuja sedentarni način življenja.
Keywords: COVID-19; epidemic; epidemije; home confinements; karantena; lifestyle; physical activity; sport; students; šport; študenti; telesna dejavnost; življenjski slog