Climate change and future adaptation - Kajfež-Bogataj, Lučka (Economic and business review, 2009)
Članek prinaša povzetek dosedanjih znanstvenih spoznanj Medvladnega odbora za podnebne spremembe (IPCC) o naravnih in antropogenih dejavnikih globalnih podnebnih sprememb. Ponuja pregled opazovanih sprememb v podnebnem sistemu in njihove povezave s fizičnimi procesi, poleg tega pa tudi pregled projekcij bodočih podnebnih sprememb. Članek vsebuje tudi povzetek opazovanih podnebnih sprememb v Sloveniji v zadnjih desetletjih in obravnava bodoče projekcije. Evropa se je v zadnjem stoletju segrela za skorajda 1°C, kar je hitreje od globalnega povprečja. V severni Evropi se je pomembno povečala količina padavin, medtem ko je v Sredozemlju opažen trend izsušitev. Ob nadaljevanju takšnega trenda obstaja velika verjetnost, da bo v velikem delu severne Evrope prišlo še do nadaljnjega naraščanja povprečne količine padavin ter števila ekstremnih padavin, medtem ko se bo v Sredozemlju količina padavin po vsej verjetnosti zmanjšala. V Sloveniji bo zmanjšanje količine padavin v poletnih mesecih imelo resne posledice, npr. bolj pogoste suše z znatnimi vplivi na hortikulturo in razpoložljivost vodnih virov. Prilagajanje lahko zmanjša ranljivost zaradi podnebne spremenljivosti in podnebnih sprememb. Članek razčlenjuje tudi ustrezne odzive na podnebne spremembe s stališča ublažitve posledic ter prilagajanja.
Keywords: antropogeni vplivi; Evropa; globalno ogrevanje; klimatske spremembe; podnebje