Slovenska katoliška cerkev in Karađorđevići - Griesser Pečar, Tamara (Studia Historica Slovenica, 2023)
Ko se je izkazalo, da avtonomija Južnih Slovanov v sklopu Avstro-Ogrske ni bila več uresničljiva, je slovenska katoliška cerkev podprla združitev s Srbijo. Dinastija Karađorđević je bila Slovencem tuja tudi zato, ker je pripadala pravoslavni veri. V Kraljevini SHS oz. Jugoslaviji je bilo šest uradno priznanih veroizpovedi, katoliška cerkev je bila po številu vernikov šele na drugem mestu za pravoslavno. Zato se je del politike zavzemal za republiko in federalistično ureditev – tudi večina duhovščine, v prvi vrsti ljubljanski knezoškof Anton B. Jeglič. Katoliška cerkev, ki je nasprotovala ločitvi Cerkve in države, je stala pred vrsto problemov, tako zaradi škofijskih in župnijskih meja in vprašanja verskega sklada, kot tudi na vzgojnem in šolskem področju. Največjo težavo pa je predstavljal sporazum med Kraljevino in Svetim sedežem. Čeprav je bil konkordat leta 1935 končno podpisan, ga Kraljevina Jugoslavija ni nikoli ratificirala.
Keywords: Aleksander; catholic schools; cerkev; concordat; Jeglič, Anton Bonaventura; Karađorđević (rodbina); katoliške šole; king Aleksander I.; konkordat; Korošec, Anton; Kraljevina Jugoslavija; Kraljevina Srbov, Hrvatov in Slovencev; Orli; Sixth January dictatorship; Sokoli; unitary constitutional framework