Anton Brancelj: Jama Velika pasica: zgodovina, okolje in življenje v njej, The Velika pasica cave: the history, environment and life in it. Založba ZRC in Nacionalni inštitut za biologijo, Ljubljana, 2015, 110 str. - Lipej, Lovrenc (Annales. Series historia naturalis, 2015)
Prof. dr. Tone Brancelj je vrhunski zoolog in biospeleolog, ki se je že v mladih letih zapisal raziskovanju jamskega življa. Spoznal sem ga še kot dijak, ko je bil mentor na taboru nekje proti koncu sedemdesetih let prejšnjega stoletja, ki so ga priredili entuziasti Obalnega kluba mladih raziskovalcev iz Kopra. Danes je dr. Brancelj aktiven predvsem v dveh znanstvenih disciplinah, in sicer limnologiji in biospeleologiji. Zanimajo ga razne skupine jamskih nevretenčarjev, predvsem raki ceponožci (Copepoda) in vodne bolhe (Cladocera). Opisal je številne nove vrste pravih vodnih jamskih nevretenčarjev (stigobionti) in o tem tudi že pisal v reviji Annales. Tokrat je pripravil monografsko delo o jami Velika Pasica, ki ima v tradiciji jamskega raziskovanja zelo velik pomen, pa čeprav gre za komajda 100 m dolgo jamo. Knjiga je napisana v privlačnem slogu in obsega zanimiva zgodovinska odkrivanja te jame ter sodobne raziska-ve z novimi tehnikami vzorčenja. Slikovno gradivo je raznoliko, od ličnih fotografij, zemljevidov, diagramov in raznih ilustracij do originalnih dokumentov iz katastra Društva za raziskovanje jam.
Keywords: biospeleologija; Brancelj, Anton: Jama Velika pasica; ocene in poročila; speleologija; Velika pasica (jama); zoologija; zoology