Jews of medieval "Slovenia" until the expulsions of 1496-1515 - Jelinčič Boeta, Klemen (Zgodovinski časopis, 2009)
Pričujoč članek obravnava judovsko prisotnost na področju Koroške, Štajerske, Kranjske, Goriške, Trsta in beneške Istre. Besedilo se začne v času pozne antike, nadaljuje z vprašanjem judovskih vasi na Koroškem, Štajerskem in Kranjskem in nato z razpravo o različnih vidikih judovskega življenja omenjenega prostora do izgonov 1496-1515 v primerjavi z drugima dvema kulturnosorodnima področjema aškenaškega kulturnega kroga sdeverne Italije in ožje Avstrije. Posebna pozornost je posvečena takratnim judovskim virom, na primer Isserleinu, in vprašanjem kulture in vsakodnevnega življenja.
Keywords: Isserlein; Jewish villages; Jews; Judje; judovske vasi; Middle Ages; Middle-Ages; Slovenia; Slovenija; srednji vek