Vladna (javna) politika v ZDA - Ferfila, Bogomil (Teorija in praksa, 1994)
Tudi v ZDA so časi, ko se vlada ni zanimala za ključne gospodarske, socialne ali tehnološke probleme nepovratno minili. Prav Clintonovo obdobje predsednikovanja bo verjetno prišlo v zgodovino kot obdobje intenzivnega poseganja države v gospodarstvo in družbo. Ameriška vlada danes potroši približno vsak tretji dolar v ameriškem gospodarstvu (slovensko pa vsak drugi). Na dohodek in premoženje Američanov vpliva zlasti preko svoje davčne politike ter politike vladnih izdatkov. Številni pa danes problematizirajo zlasti socialno stran vladnega trošenja, saj ugotavljajo, da revni in najrevnejši sloji pogosto niso naslovnik vladne pomoči. Tudi zato se neenakost v zadnjih desetletjih ni zmanjšala, ampak kvečjemu povečala
Keywords: United States of America; ZDA; javna politika; ekonomska politika; socialna politika; družbena neenakost