Do stereotypes hinder or promote foreign direct investment? - Jaklič, Andreja (Teorija in praksa, 2016)
V prispevku preverjamo vpliv nacionalnih stereotipov na tuje neposredne investicije (TNI). Povezave opazujemo na primeru držav Zahodnega Balkana, tj. pri sedmih državah nekdanje Socialistične federativne republike Jugoslavije 25 let po njenem razpadu, ko se razlike v ekonomskem in institucionalnem razvoju med državami večajo, kljub temu pa med državami ostajajo močne bilateralne trgovinske in investicijske vezi, ki jih tradicionalne lokacijske determinante (velikost, rast in bližina trgov) ne pojasnijo v celoti. Rezultati kažejo pozitivno povezanost med deležem pozitivnih stereotipov in deležem vhodnih neposrednih investicij v celotnih investicijah na področju nekdanje Jugoslavije. Vrednost vhodnih investicij v državah, kjer pozitivni stereotipi prevladujejo, je statistično značilno večja od vrednosti v državah z negativnimi. Pozitivni stereotipi olajšujejo in povečujejo tuje neposredne investicije, negativni pa lahko spodbujajo učenje in pripravo na tveganja. Pomanjkanje znanja o kulturnih razlikah in poslovne napake lahko vodijo do oživljanja stereotipov in njihove (zlo)rabe za opravičevanje napak.
Keywords: Družbena razdalja; Foreign investments; Former Yugoslav republics; International business; Mednarodno poslovanje; nacionalni stereotipi; Nekdanje jugoslovanske republike; Social distance; Stereotipi; Stereotypes; Tuje naložbe; Zahodni Balkan