Discourse analysis of the mission statements of slovenian enterprises - Gaisov, Aleksandr (ELOPE (Ljubljana), 2024)
Članek analizira diskurz poslanstev slovenskih podjetij v različnih gospodarskih panogah. Najprej smo s pomočjo analize podobnosti, ki smo jo sami razvili, ocenili stopnjo edinstvenosti poslanstev na ravni posameznih podjetij in po panogah. Zatem smo z uporabo analize diskurza ugotavljali, kako slovenska podjetja oblikujejo diskurz poslanstev. Ugotovili smo, da so poslanstva slovenskih podjetij pogosto precej konservativne narave, saj so osredotočena na podjetje, pri čemer redko omenjajo notranje deležnike. Poleg tega pa so si poslanstva kljub individualnim razlikam med seboj precej podobna, če jih združimo po panogah. V zaključku predlagamo prihodnje raziskave na obravnavanem področju in podamo nekatere omejitve naše raziskave.
Keywords: analiza podobnosti besedil; discourse analysis; diskurzna analiza; poslanstvo podjetij; text similarity analysis