Donedavno pojmovanje glasbenega modernizma - "adornovska zmota"? - Salmič Kovačič, Karmen (Muzikološki zbornik, 2017)
Prispevek obravnava eno ključnih spoznanj o dosedanjem pojmovanju glasbene zgodovine in modernizma v glasbi 20. stoletja kot nacionalno in ideološko pogojenem konstruktu s strani zagovornikov samooklicanega mainstreama novodunajske šole, ki je v najsodobnejši muzikološki literaturi deležen vse pogostejše kritike. Poimenovali smo ga "adornovska zmota". Žrtev le-te smo bili tudi slovenski muzikologi, kar samo potrjuje široko medkulturno razširjenost omenjenega fenomena.
Keywords: 20.st.; adornovska zmota; glasba; glasbeni modernizem; klasicistični modernizem; neoklasicizem