GOSTIŠČE TAVČAR V ŠMARTNEM Dobra jed v prijetnem okolju - to najbolj tekne Naj bo gostilna slaba, dobra ali celo najboljša, posli ne gredo več tako kot pred meseci, kaj šele pred leti. Iz dneva v dan imamo manj denarja in vse več je tistih, ki se morajo odrekati celo najnujnejšim stvarem, kaj šeh da bi se privoščili kosilo v gostilni. Tudi gostišče Tavčar, čeprav slovi kot eno najbolj urejenih v naši občini, ni izjema. »Še nikoli ni bilo za 8. marec tako malo gostov kot letos,« je ugotavljala Dragica Tavčar, ki je skupaj z možem Andrejem lastnica gostišča v Smarlnem. Besedam Dragice Tavčar lahko verjamemo, saj je vse svoje življe-nje »preživela« v gostilni. V nji-hovi družini je ta obrt že 52 let stara tradicija. Že kot petlema de-klica je pomagala pri strežbi go-stov; ker je bila premajhna, da bi dosegla šank, si je podstavila pručko. To delo je bilo obenem tudi njena igra. Pri osemnajstih letih je zaradi bolezni staršev go-stilno prevzela na svoja ramena, ker so se domači, zlasti mama, zelo bali, da bi prišla v tuje roke. Vendar Dragice Tavčar nismo vprašali, ali je v življenju, čeprav kot kaže izbire ni imela, hotela postati kaj drugega. Če si je to morda kdaj želela, v današnjih dneh o tem prav gotovo ne utegne razmišljati več. Vsakodnevna opravila zahtevajo vso njeno ener-gijo. Vstaja že ob šesti uri zjutraj, da postreže gostom z zajtrkom. V sosednji hiši imajo namreč pre-nočišče s šesiimi sobami za po-slovne goste. Dela je veliko, de-narja pa je vse manj. »Časi so težki. Stroški so visoki, podjetja pa plačujejo z naročilnicami. De-nar pride, a kasneje, hladilnik pa je zvečar, ko pogledam vanj, pra-zen,« ugotavlja naša sogovornica. Pred štirimi leti so Tavčarjevi gostišče popolnoma prenovili. Po-zimi in v vremenu, ko zaradi mraza ni mogoče sedeti zunaj, imajo na voljo 50 sedežev, v toplem Prijazna Dragica Tavčar je pove-dala nekatere zanimivosti o nji-hovem gostišču (Foto: D. J.) letnem času pa je najbolj prijetno sedeti na pokritem, senčnem, hladnem in z zelenjem preplete-nem vrtu, kjer je prostora za 160 gostov. Naša prijazna sobesednica Dra-gica Tavčar nam je tudi naštela, katere jedi gostom ponujajo v nji-hovi gostilni, povedala pa je še nekatere druge zanimive stvari. »V zimskem času je posebnost kmečka pojedina, priljubljeno je tudi pečeno pleče, zlasii za sku-pine poslovnih gostov, izredno radi imajo obiskovalci tudi steak Tavčar, pestra je izbira morskih rib, naj omenim le hobotnico v so-lati; imamo tudi razne zrezke in pečenke in vse drugo, kar spada k običajni ponudbi.« Kaj pa gostje največ naročajo? » Ljudje hočcjo jesti malo, a do- bro, radi imajo hrano, ki nima veliko kalorij. Vsi bi želeli biti suhi. Zelo veliko se poje rib.« Se današnji gostje razlikujejo od gostov izpred nekaj let? »Se, ljudje so danes bolj zah-tevni. Hočejo za svoj denar dobiti, kar jiiu pripada. Jaz jim dam prav.« Kdaj pa imate ob obilici dela, saj je gostišče odprto vsak dan razen sobote in nedelje, od 12. do 22. rre, prosti čas? »Prosti čas je odšel, nimam ga več. Če ga najdem, je to kakšna ura po kosilu v nedeljo. Tudi ob sobotah in nedeljah je treba pri- pravljat, urejat, čistit... Poleti si privoščimo deset dni dopusta za- -radi otrok, pozimi pa od 15. janu arja do konca meseca. To je vse.c D. J. Prvi sončni žarki, biio je konec marca, še niso ogreli ozračja, zato tudi mize na vrtu niso še bile pripravljene za sprejem gostov. Tudi ovijalke še niso ozelenele, zato je slepeče opoldansko sonce z vrha posvetilo na vrt in ustvarilo nenavadne oblike iz svetlobe in senc. (Foto: D. J.)