Revščina v 80. letih v Sloveniji - Novak, Mojca (Teorija in praksa, 1992)
Avtorica na osnovi longitudinalne študije (1984, 1991) analizira strukturne značilnosti gmotno ogrožene populacije v Sloveniji. Glavni rezultati analize kažejo: število gmotno ogroženih se je v zadnjih 7 letih podvojilo; nižja je raven dosežene izobrazbe, nižji življenjski standard imajo ljudje, bolj v revnih življenjskih razmerah živijo, teže aktivirajo potencialne vire. Relativna revščina je v Sloveniji precej razširjena in podobnih značilnosti kot v drugih primerljivih analizah.
Keywords: Slovenia; Slovenija; revščina; življenjski standard; socialna varnost; kvaliteta življenja; gospodarska kriza