Evropeizacija javnega reda v mednarodnem zasebnem pravu - Kramberger Škerl, Jerca (Pravni letopis, 2008)
Javni red v mednarodnem zasebnem pravu je skupek temeljnih vrednot, ki morajo biti varovane tudi v zasebnopravnih razmerjih z mednarodnim elementom. V svojih začetkih predvsem odraz interesov posameznih držav, se v zadnjem času vedno bolj bogati iz evropskih virov, Evropske konvencije o pravu človekovih pravic in prava Evropske unije, ki vsebujejo skupne temeljne vrednote evropskih držav. Hkrati je možnost držav, da v okviru javnega reda varujejo vrednote, ki so lastne le njim samim, ne pa tudi širši skupnosti držav, na podlagi istih evropskih virov vedno bolj omejena. Zdi se torej, da se vloga obravnavanega instituta v evropskem prostoru pomembno spreminja, iz varovanja parcialnih interesov držav proti varovanju skupnih interesov držav članic Sveta Evrope in Evropske Unije.
Keywords: European Union; Evropska unija; javni red; mednarodno zasebno pravo