Cantaré e cantaría / cantarei e cantaria - Müller Pograjc, Blažka (Verba hispanica, 2014)
V pričujočem zapisu, ki kontrastira portugalski in španski futur ter pogojnik in njune primarne ter dislocirane rabe, avtorica ugotavlja, da je za opis teh jezikovnih pojavov v obeh jezikih ustrezna perspektiva vektorskega sistema, ki sta ga za španski jezik razvila španska jezikoslovca Rojo in Veiga. V obeh jezikih zasledimo tako prvi kot drugi primer dislocirane rabe. V prvem primeru dislocirane rabe, kakor jo opisujeta Rojo in Veiga, se pri oblikah prihodnjika in pogojnika tako v španščini kot v portugalščini pozitivni vektor, ki simbolizira zadobnost, zamenja z vektorjem za sočastnost, oblika pa pridobi epistemično modalno vrednost izražanja negotovosti, možnosti, predvidevanja. Pri drugem primeru dislocirane rabe pa v obeh jezikih sledimo pojavu, ko oblike pogojnika označujejo časovno razmerje, ki ga v svoji primarni rabi ozna- čujejo oblike sedanjika. V procesu dislociranja oblike pogojnika, tako v španščini kot portugalščini, pridobijo modalno vrednost za izražanje neuresničenega, neuresničljivega dejanja.
Keywords: pogojnik; future tense; prihodnjik; modalne vrednosti; vektorski sistem; portugalščina; Spanish; španščina; časovna razmerja