Dejavnosti raziskovalne skupine SLOfit med epidemijo COVID-19 - Potočnik, Žan Luca (Šport (Ljubljana), 2021)
Svetovna zdravstvena organizacija je 11. marca 2020 razglasila pandemijo virusa SARS-CoV-2, Vlada Republike Slovenije pa dan za tem epidemijo v Sloveniji. Ukrepi za zajezitev epidemije so temeljili na raznih omejitvah gibanja ter delu in šolanju na daljavo. Raziskovalna skupina SLOfit se je takoj odzvala s pobudo, iz katere se je razvila nacionalna kampanja vadidoma, pripravila je smernice za telesno dejavnost splošne populacije in izvajanje pouka športne vzgoje ter treningov v tekmovalnem športu, ozaveščala o pomenu gibanja in raziskovalno preučevala posledice dolgotrajnega zaprtja šol in omejitev gibanja na telesno zmogljivost ter gibalne navade otrok in mladine. Splošni javnosti so informacije podali v več kot 25 intervjujih in izjavah za množične medije. Strokovno javnost so nagovorili s štirimi članki v znanstvenih revijah, z več kot 40 prispevki v reviji SLOfit nasvet in z udeležbo na 18 okroglih mizah ter strokovnih posvetih. Na omrežju Facebook so delili več kot 250 objav. Predlagali so ukrepe za preprečevanje negativnih posledic pomanjkanja telesne dejavnosti na telesno zmogljivost otrok in mladostnikov, za spremljanje uresničevanja predlogov pa so ustvarili orodje COVID-19 FITbarometer. Ker pandemija traja že več kot leto in njenega konca še ni mogoče napovedati, je ključno nadaljevanje raziskovalnega dela, saj daje osnovo za strokovno podporo pri odločitvah za premagovanje njenih negativnih vplivov.
Keywords: awareness raising; COVID-19; epidemic; epidemije; measures; ozaveščanje; physical activity; raziskovalno delo; research work; SLOfit; sport; šport; telesna dejavnost; ukrepi