Možnosti in omejitve zvočnih zapisov ljudske glasbe - Kunej, Drago (Traditiones (Ljubljana), 2000)
Zvočno snemanje glasbe predstavlja velik korak naprej pri zapisovanju glasbe in je močno vplivalo na razširjanje, produkcijo in recepcijo glasbe. Vendar kljub skoraj "idealnemu" načinu zapisa zvočnega pojava ostajajo zvočna snemanje tudi danes, ne glede na visok tehnični ravoj in napredek zvočnega zapisovanja, še vedno le neka oblika zapisa glasbe, ki ima poleg prednosti tudi svoje slabosti in pomanjkljivosti. Še posebej velja to za dokumentarna terenska snemanja ljudske glasbe, saj posnetek sam na sebi še ni popolnoma enoumen in jasen vir zvočnih informacij, ampak dobi svojo pravo vrednost šele s poznavanjem snemalnih okoliščin ter potrebno spremno tehnično dokumentacijo
Keywords: zvočni zapisi; etnomuzikologija; folk music; ljudska glasba