The blue note of democracy - Vodovnik, Žiga (Teorija in praksa, 2017)
Članek izhaja iz predpostavke, da so stari kriteriji za analizo stanja in perspektiv demokracije - e.g. suverena država, strankarski pluralizem, volitve, predstavništvo, nacionalna identiteta, tržno gospodarstvo - povsem zastarele kategorije, ki nimajo več stika z aktualno dinamiko demokratičnih inovacij. Avtor uporabi jazzovski idiom kot primerno metaforo in diskurz za osvetlitev epistemoloških in metodoloških izzivov pri razumevanju demokracije. V zadnjem delu članka identificira globlje in močnejše povezave med demokracijo in jazzom, ki so koristne za pojasnitev demokratične nevladljivosti, ki sicer pogosto manjka v aktualnih razpravah o pomenu demokracije. Članek sklene z ugotovitvijo, da je potreben povsem nov pristop k preučevanju demokracije, ki bo gradil na novi politični slovnici, metaforah in metodah.
Keywords: Democracy; Demokracija; depolitizacija; Jazz; Political representation; Politično predstavništvo