Povezanost med odrivno močjo in agilnostjo pri igralkah slovenske nogometne reprezentance U17 - Križaj, Jožef (Šport (Ljubljana), 2018)
Namen raziskave je bil ugotoviti povezanost med odrivno močjo in agilnostjo pri mladih igralkah slovenske nogometne reprezentance U17. V vzorec merjenk je bilo vključenih 20 deklet, mlajših od 17 let. Vzorec motoričnih spremenljivk je zajemal: T-test agilnosti, skok iz polčepa (squat jump) in skok z nasprotnim gibanjem (countermovement jump) s pomočjo rok. Rezultati kažejo zmerno negativno povezanost med testoma višine skoka z nasprotnim gibanjem in agilnostjo (r = -,52, P = 0,019). Pokazala se je tudi zmerna povezanost med odrivnim časom skoka z nasprotnim gibanjem in agilnostjo (r = ,45, P = 0,048). Najmočnejša povezanost se je pokazala med testom skoka iz polčepa in skokom z nasprotnim gibanjem (r = ,75, P < 0,001). Z multiplo regresijsko analizo je s skupino neodvisnih spremenljivk (CMJvišcm, CMJodrčasm, SJvišcm in SJodrčasms) pojasnjene 32,9 % celotne variance agilnosti (R2 = 0,47, R2 adj. = 0,33, P = 0,039). Vsi rezultati nakazujejo na srednjo pomembnost največje moči spodnjih udov za agilnost in hitrost.
Keywords: agilnost; moč spodnjih udov; nogomet; odrivna moč; razvoj talenta; šport; ženski nogomet