The Nexus between city livability and transportation in Lagos Metropolis, Nigeria - Akanmu, Ayobami Ademola (Logistics, supply chain, sustainability and global challenges, 2022)
Življenska primernost mest je v zadnjem času predmet svetovne zaskrbljenosti. Pomembno je, da sta enostavnost mobilnosti in dostopnost v mestih še vedno najpomembnejša dejavnika pri odločanju prebivalcev o izbiri lokacije in njeni ustreznosti. Na podlagi tega je ta študija preučila povezavo med življenjsko primernostjo mesta in prometom v metropoli Lagos v Nigeriji. Študija je temeljila na konceptu življenjske primernosti, zato je opisno in sklepno analizirala rezultate 1264 vprašalnikov, ki so bili razdeljeni prebivalcem na podlagi ključnih tem o življenjski primernosti. Študija je pokazala nizko zadovoljstvo s ključnimi kazalniki uspešnosti na področju življenjske primernosti. Podobno je študija pokazala, da je večina ocenjenih objektov prometne infrastrukture v slabem stanju in tako ovira lažje potovanje na delo in prijetno življenje v mestu. Rezultat regresijske analize je pokazal, da prometna infrastruktura statistično vpliva na življenjsko primernost metropole Lagos. Študija priporoča potrebo po hitrih proaktivnih ukrepih, zlasti strukturnih izboljšavah prometne infrastrukture, za izboljšanje življenjske primernosti metropole Lagos.
Keywords: city livability; kazalniki živahnosti; Lagos Metropolis; livability indicators; metropola Lagos; promet; transportation; živahnost mesta