Pravni ukrepi za zmanjšanje količine zavržene hrane v Evropski uniji - Igličar, Matej (Pravni letopis, 2023)
Zavržena hrana je pomemben dejavnik trajnostnega razvoja z občutnimi socialnimi, ekonomskimi in ekološkimi posledicami. V Evropski uniji se je leta 2020 zavrglo približno 127 kilogramov hrane na prebivalca, pri čemer je bilo 55 % hrane zavržene v gospodinjstvih. Ker organi in institucije Evropske unije že več kot desetletje opozarjajo na pomen zavržene hrane in pozivajo k njenemu zmanjšanju, se je Evropska komisija zavezala do konca leta 2023 predpisati pravno zavezujoče cilje za zmanjšanje količin zavržene hrane. V prispevku so po terminoloških izhodiščih in oceni trenutnih količin zavržene hrane predstavljeni pravni ukrepi na področju estetskih standardov hrane, pakiranja in embalaže, označevanja datuma uporabnosti hrane in njenega darovanja, ki lahko zmanjšajo količino zavržene hrane v okviru obstoječega evropskega pravnega okvira. Evropska unija ima znotraj njega še precej prostora za izboljšanje. Če bo želela doseči ambiciozne cilje na področju zmanjšanja količin zavržene hrane, bo morala poseči tudi po drznejših rešitvah.
Keywords: darovanje hrane; datumi uporabnosti; estetski standardi; Evropska unija; odpadna hrana; pravni ukrepi; trajnostni razvoj; zavržena hrana