UREDNIŠTVO IN UPRAVA : Videm, Via G. Mazzini št. 10/1. Tel. 33-46 — Poštni predal (Casella postale) Videm 186. — Poštni čekovni račun (Conto corr. post.): Videm, št. 24/7418. Leto VIII. — Štev. 5 (147) GLASILO BENEŠKIH SLOVENCEV UDINE, 16. - 31. MARCA 1957 NAROČNINA : Za Italijo: polletna 300 lir —'1 letna 500 lir — Za inozemstvo: polletna 600 lir — letna 1000 lir — Oglasi po dogovoru. Posamezna številka 25 lir Izhaja vsakih 15 dni Hribovci Furlanije, združimo se! Meglio lardi che mai! Hribovski kraji v videmski pokrajini so reveži kot v ser od v Italiji, kot vserod po svetu. Kakšni reveži smo mi v Beneški Sloveniji, smo najprej kričali mi pri »Matajurju«, zdaj kričijo za nami tudi pri *Gazzettinu« in »Messaggeru Venetu«. Kakšni reveži so v Karniji, smo že pisali v našem listu. Sicer pa sami dobro vemo fe vsakdanjega življenja, da v Karniji ni dobrot. Karnijeli se nam zaradi naše mižerije ne morejo pomilovalno smejati, fcer bi bilo to, kot da bi se kotel loncu smejal. Trpini Valcelline Zdaj, ko se je naenkrat z vso resnostjo Pojavilo vprašanje pordenonske provinci-je, je zvedela javnost še za eno novo hribovsko mižsrijo. Sicer pa, kjer so hribi, ne more biti drugo kot mižerija. Na desni strani Tagliamenta imajo tudi neke hribe in zraven hribov neke doline, take da se Bog usmili. Imenujejo te kraje »Prealpi ^arniche«, kar se nobel sliši. Ni pa tam nobel za ljudi, ki tam živijo. V treh dolinah: Valcellina, Val Meduna in Val d’Arzino je obsojeno, da živi 16 tisoč ljudi. V prvem italijanskem ljudskem štetju leta 1871 jih je bilo 21 tisoč, teta 1954 komaj 16.656. Vsako leto jih je ntanj. Nobenih obiskov v Valcellini Pritožujejo se, da jih že desetletja ni °biskal noben pokrajinski administrator. ^ nekatere kraje pa še ni stopila noga Provincialnih administratorjev iz Vidma. Briznati moramo, da se nekaj takega pri n as v Beneški Sloveniji ne dogaja. Obi-skujejo nas najvišje videmske oblasti: Prefekt in. celo njegova gospa, posamezni Provincialni svetovalci, državni poslanci bi senatorji. Največkrat pridejo gospodje h Vidma k nam, ko odkrivajo kak spo-Ptenik. Seveda smo, mi beneški Slovenci In že zaradi tega jo primahajo k nam; če Po. bi bili le navadni Furlani iz Valcelli ne, bi najbrže tudi k nam ne prišel nobe-den prefekturni ali provincijski gospod iz Vidma. Mi beneški Slovenci smo sviti, Prefrigani ljudje in vemo, da se nam splača biti Slovenci ne samo zaradi tega, ker smo pač rojeni Slovenci in bomo kot laki ostali, ampak tudi zaradi tega, ker Se nam splača čisto iz materialnih razlogov biti Slovenci, okoli katerih vsi skačejo in se smukajo. Mi dobro vemo tn vtak naš kmet se dela, kakor da ga vsi taki obiski prepričujejo, da mora biti italianissimo«, v srcu pa le ostane Slovenec, ker mu tako bolj nese in pa, ker pač ° da bi čimprej pričel poslovati mešani ansko-jugoslovanski odbor, ki ima a°go nadzirati uporabo londonskih spo-^kumov. stične probleme samo za Valcellina, Val Meduna in Val d’Arzino. četudi nam bodo v Vidmu zamerili, da je naša simpatija na naši strani, ker se hočete z novo provincijo izkopati iz zapuščenosti in izolacije, bomo zmeraj razumeli vaš boj za provincialno avtonomijo. Ceste, ki jih gradijo pri nas v Beneški Sloveniji, nam pomagajo, da se ne mučimo več s prenašanjem naših pridelkov v dolino, v mesta in blaga iz mesta v naše hribe. Za te ceste smo hvaležni provincialni upravi v Vidmu in našemu slovenstvu, zaradi katerega nam ceste gradijo. Toda po teh cestah ne teče noben poseben turistični promet, če ne smatramo za turizem tistih dveh izletov za smučanje na Matajurju, ki jih dvakrat v letu prirejajo športniki iz Vidma. Drugih turistov pri nas ni z vsemi našimi cestami. Tri cenerentole Karnija, Beneška Slovenija in Valcellina so tri pepelčice, tri cenerentole videmske pokrajine. Vse te tri hribovske pokrajine imajo iste probleme, iste težave. V vseh treh število prebivalstva v sedanjih ekonomskih pogojih pada, ker ljudje doma ne morejo živeti. Mi beneški Slovenci in Furlani Karni-je in Valcelline se moramo združiti, da bomo po novih administrativnih reformah zahtevali enotno skupno rešitev hribovskih teritorijev Furlanije. Mi smo patriotični steber Mi, hribovski Slovenci in hribovski Furlani smo res pravi patriotični steber videmske pokrajine in ne nacioalisti na komodnih položajih v Vidmu. Mi smo se v vseh vojnah Furlanije in Italije borili in padali ter ne razni nacionalistični frazarji po Vidmu. Mi še imamo otroke, mi še delamo in trpimo na zemlji videmske pokrajine in ne sterilni, netolerantni šovinisti nacionalističnih strank. Združeni ne glede na narodnosti moramo rešiti sebe, da rešimo obstoj vsega hribovskega ozemlja Furlanije. Slovenski in furlanski hribovci Furlanije združimo se! Dopo che le nostre ormai lontane prese di posizione sul tema dell’autonomia regionale (del 1954 e del 1955) avevamo deciso di attendere la maturazione di questo grave problema, ben consci che troppe forze, troppi ostacoli e troppe incomprensioni erano ancora in campo perchè si potesse avanzare sulla via della creazione della nostra Regione. Ci son voluti ben due anni per liquidar re l’equivoco dello Status intemazionale del territorio di Trieste: due anni perduti per la Regione, due anni di lavoro costruttivo, di organizzazione, di soluzione di problemi locali indilazionabili, e, lasciatecelo dire, anche due anni di contributi statali, da valutarsi in un certo numero di miliardi! Quanta gente si era sbizzarrita a costruire tesi più o meno giuste per ottenere alla fine questo bel risultato! Noi siamo beni felici che alla fine la ragione e il buon senso si siano imposti anche al tecnicismo di certi avvocati da strappazzo; se qui vogliamo sottolineare niiiliiiiiiiin iiiìii nun imi 111 mn i ni i milnimi muli i iiimviiiiiiniii mimili i imi iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiniiii ni ni uhm mimmi uhm m i ihiimii 111 munii Maslene skrbi ali maslo na glavi Uradna gazzetta z dne 17. januarja 1957 prinaša zakon, ki se tiče skoraj vseh kmetovalcev Beneške Slovenije. Italijanski parlament in senat sta že 20. decembra 1956, torej tik pred Božičem, izglasovala zakon št. 1526, s katerim hočeta za-garantirati pristnost masla in preprečiti razne falsifikacije. Mi beneški Slovenci, ki se po vseh naših vaseh pečamo s produkcijo masla, vemo le predobro, kakšno porkerijo prodajajo po italijanskih mestih za maslo. V tem maslu po raznih botegah je v štrucah vse sorte stvari, samo masla bolj malo. Za drage soude kupujejo ljudje loj, margarino, skuto, mast in le po vrhu namazano malo masla. Falsiflkatorji — naši konkurenti Ti razni falsifikatorji masla so tudi naši največji sovražniki in konkurenti, tako da ne moremo prodati našega masla kot to zasluži po svoji aromi, okusnosti in maščobi, ter tudi po trudu, ki ga imamo, da zberemo skupaj seno iz najboljših planinskih trav. Če bi primerjali naše maslo iz naših hribov z onim iz furlanske ravnine, bi moralo biti naše maslo zaradi svoje kvalitete in okusnosti vsaj za 200—300 lir dražje pri kilogramu od furlanskega. Na žalost se nam pri prodajanju zgodi pa glih narobe. Nismo sami angelci Ne rečemo, da so po naših dolinah sami angelci in poštenjaki. O, tudi pri nas se dobi kakšen pašticator, posebno v dolinah med botegarji, ki kupujejo od nas maslo; ti vam tako zamešajo skupaj tak pašticjo, da bi pes od tega crknil, kaj šele človek. Takega masla prihaja iz naših dolin bolj malo, komaj 10%, 90% pa je najboljše maslo cele Furlanije. Kako delamo maslo? Zaradi novega zakona, ki hoče preprečiti falsificiranje, bomo imeli mi beneški Slovenci sitnosti. Maslo pridelujemo namreč na zelo primitiven način. Posamezni kmetje v nekaterih vaseh stolčejo mleko v pinjah, da se napravi maslo, ki ga prodajajo nato v štručkah razne velikosti. Drugod ima po več kmetov skupaj mašino centrifugo in končno pridelujemo velik del masla po naših mlekarnah. Tudi te naše mlekarne so bolj zaostale. Posebno mlekarne tumarie ne pridelujejo dosti boljšega masla kot posamezni privatniki. Vse maslo, ki ga pridelujemo v navadnih štručkah ali pa v modelih od pol ali pa enega kilograma, zavijamo poleti v zelna-te liste, v prtiče in tu pa tam v oljnato pergameno. Karta pod petatom Po predpisih novega zakona se bo smelo prodajati maslo samo v hermetično zaprti pergameni, zapečateni s takimi si- gilli, ki se zlomijo, ako se paket odpre. Naši kmetje in naše mlekarne bodo morali poskrbeti embalažo za vsak komad masla, ki ga bodo hoteli prodati. Na za-vojnem papirju bo moralo biti natiskano ime in priimek producenta, datum, ko je bilo maslo narejeno, teža komada in kraj, kjer je bilo maslo napravljeno. Prodajati se bo smelo maslo v paketih ne težjih od enega kilograma, torej modeli masla po 100, 250, 500 ali pa največ 1.000 gramov. Praskamo se za ušesi Ker poznamo naše razmere in vemo, kako so mizemi ne samo naši kmetje, ampak celo večina naših mlekarn, se od skrbi praskamo za ušesi, ker vemo, kako težko bo pri naših razmerah izvajati novi zakon o zaščiti pristnosti masla. V Karniji proučujejo razmere, ki so nastale z novim zakonom. Društvo direktnih koltivatorjev in Consorzio agrario se mar-trata, kaj bi svetovala pametnega Karni-jelom. Pri nas imamo tudi tako društvo koltivatorjev, toda komaj vemo zanj, ker spi spanje pravičnega. Ni špas Zakon določa stroge kazni. Nas ubogih kmetov in majhnih mlekarn se tiče v glavnem artikolo 4, ki predpisuje, kako mora biti maslo zavito in sigilirano kot smo že prej opisali, če nas ulovijo finan-ci ali pa kaki taki drugi državni tiči, bo multa od 30.000 do 300.000 lir. Ni torej noben špas! Z obmejnim prometom prinašajo Unej-ci z Unejskega v našo deželo velike količine masla. Tudi to maslo bomo morali zaviti tako, kot predpisuje novi zakon, če ga bomo hoteli naprej prodati. V Karniji mislijo, da bodo morali reorganizirati svoje mlekarne na bolj indu- strijski način ter da bodo morale manjše mlekarne odpasti. Mi v Beneški Sloveniji stojimo pred istim problemom. Toliko let smo odlašali z ustanavljanjem velikih zadružnih mlekarn in nič nismo napravili. Sedaj bo treba, da se več vasi takoj spravi skupaj in da postavi novo moderno mlekarno z vsemi napravami za predpisano higienično pakiranje, če tega ne naredimo, bo pa kak privatni kapitalist postavil s svojim kapitalom mlekarno in nam prav drago zaračunal karto in sigil-le, tako da za naše maslo ne bo ostalo dosti. Maleduna z jasnega Zakon je sicer dober, toda padel je kot maleduna z jasnega. Mi bi rabili vsaj eno leto dni, da bi se organizirali in pripravili na novi način produkcije in prodaje masla. Tako pa ne vemo ne kako in ne kam, ker nas lahko za vsakim voglom čaka multa. Za pospešitev uvoza jugoslovanskega lesa V Rimu je bil sestanek mešanega italijansko - jugoslovanskega komiteja za les. Z jugoslovanske strani je vodil pogajanja ing. Branko Matič, glavni ravnatelj podjetja »Exportdrvo« v Zagrebu, z italijanske ing. A. Camaiti, ravnatelj oddelka za gozdove v ministrstvu za kmetijstvo. Gre za to, da bi Jugoslavija pospešila izvoz mehkega lesa, ki je lansko leto zelo zaostajal. O tem bodo razpravljali zlasti na bližnjih pogajanjih za obnovitev trgovinske pogodbe. Pri komiteju je bil ustanovljen mešan podkomite, ki bo pogosto proučeval razna vprašanja v zvezi z lesno trgovino med Jugoslavijo in Italijo. ČEDAD: HUDIČEV MOST queste circostanze di fatto, non è per amor di polemica, ma soltanto perchè la memoria delle medesime ci può essere di sprone a vigilare sia nei confronti di chi non vuole la Regione, sia nei confronti di chi la vorrebbe su misura, e cioè alla stregua di certe ambizioni e finalità politiche di parte che ben si conoscono. Dunque, un passo si è fatto; ma, purtroppo non è il più importante. Anzi dobbiamo riconoscere che l’ostacolo rimosso era un sasso buttato tra gli ingranaggi, senza una vera ed organica relazione con il problema della regione autonoma. A due anni di distanza dalla polemica si comincia a capire che l’opinione pubblica è stata menata pel naso dietro le pretestuose apparenze di una formula pseudo-giuridica, che in realtà mascherava varii sottintesi. Certo, non mettiamo in dubbio la buona fede di alcuni letterati, nè l’ingenuità di qualche avvocato cui non pareva vero di poter aggiungersi al coro, improvvisandosi tecnico del diritto pubblico, internazionale ed interno; ma siamo stati e restiamo ancora scettici nei confronti di altri interlocutori, politici e non, cui poteva benissimo convenire anzi conveniva una posizione siffatta, a difesa di interessi locali o sezionali, o addirittura a difesa di interessi che esulano e dal campo regionale e da quello statale. L’assurdo di quella posizione fu messo a nudo quando si scopri (finalmente!) che i nemici della Regione, quelli più pericolosi, perchè più insidiosi, non erano gli avversari dichiarati del regionalismo, ma, da una parte, coloro che vorrebbero, a dispetto del testo costituzionale e della prassi che ne è seguita negli 8 anni trascorsi, costruirsi, per così dire, una Regione su misura, e cioè alla stregua delle loro mire ed interessi particolari, politiche o non, o di gruppo, o di partito, e, dall’altra, coloro che per suggestione di forze estranee al quadro storico-istituzionale del problema, hanno inteso paralizzare la creazione di una Regione, articolata sì, ma unitaria e doppiamente solidale. E quell’assurdo più sottolineato dalla pratica collusione tra gli uni e gli altri, per fini diversi od anche difformi, ma convergenti nel risultato che si è visto; collusione che vi fu, naturalmente, anche all’interno di questi due schieramenti, in quanto il campanilismo friulano che fu mobilitato dagli uni corrispose all’indipendentismo triestino che fu sfruttato dagli altri ora, bontà loro, questa fase appare definitivamente superata. Si apre, così, una nuova fase, quella veramente può condurci alla creazione della Regione. La discussione è aperta ora su alcuni problemi fondamentali, tutti collegati fra loro. Si tratta di sapere quale tipo di Regione speciale convenga alle nostre popolazioni; se di tipo siciliano, di tipo trentino-alto atesino o di tipo sardo-aostano; se quella articolazione in province autonome che la caratteristica fondamentale della Regione »Trentino-Alto Adige« debba essere accentuata in funzione di necessità particolari proprie della nostra Regione; se l’elezione del Consiglio regionale, anche del primo, debba farsi col sistema delle »politiche« (sistema della proporzionale); e così via. Ciò che è necessario è che il Parlamento non ne sia investito prima che le questioni principali siano state dibattute pubblicamente. L’argomento che si è atteso troppo sin qui è irrilevante e bisognerà anche vedere se, per caso, a sollevarlo non sarà proprio chi in passato fece fuoco e fiamme perchè la questione rimanesse inchiodata allo Status di Trieste! Prima che la burocrazia romana ci cucini qualcuna delle sue sorprese, è bene che anche gli esponenti locali dei varii gruppi politici parlino chiaro e presto su ogni singolo problema di base. Basta con le chiacchere e fuori con le proposte concrete e pratiche! PRAPROTNO ASFALTIRALI BOJO CJESTO ČEDAD - STARA GORA /rn/M? B * • ■ ' SP? ;• >■’■■■ i v s:'> 'yK-* Pretekli tjedan so se sestali predsednik provincialnega konsejà Candolind, čedadski šindik Pelizzo, šindik iz Prapot-nega Napoli, pater čuvaj svetišča Stare gore an provincialni konsiljer Olivieri, de so razpravljali o asfaltiranju cjeste Čedad - Stara gora. Stroški za tisto dje-lo bojo znašali 37 milijoni lir, ki jih bo adno part krila država, ostalo pa čedadski an prapotniški kamun, ker tista cje-sta teče skuozi oba kamuna. Ljudje iz Stare gore so zelo kontenti te novice, saj bo takuó paršlo k svetišču višno več romarjeu. škoda pa, de ne asfaltirajo cjesto še od Stare gore do Pra-potnega, ker je tud na tistem kraju dosti ljudi, ki kumrajo, de ne morejo se vozit po njih cjestah, ker so slabe. Sevjeda tam ni nobenega svetišča, so samo ljudje an raztrgane bajte, zatuó ne kor, ne rečemo jim asfaltirati cjeste, ampa niti dobre poti. Donàs u telej Italiji živimo prau takuó, če se če imjet dobro cjesto, asfaltirano, če se Cé, de bi se kaj-šen senator al president od provincije se interesù, bi se muorla u tistem kraju kaj-šna sveta Marija parkazat. Za cjesto u Staro goro, kjer živi 60 ljudi, od, teh je 30 patru, 37 milijonu lir za asfaltirat cjesto; u Prapotnem, kjer živi 2000 ljudi, pa samo 4 milijone lir za popravit slabe cjeste. Napri komentirati bi bluó use odveč, troštamo se pa, de naš kamunski konsej ne bo odobrim tistega djela, če bo imeu le no malo pameti. NUCAMO ŠUOLO U OBORČAH Suola u Oborčah je groznuó prepuščena sama sebi. Ni zadost, de u naših var seh imamo že tarkaj mizerje, tud Suole muoramo imjet mizeme. če nam ne morejo pomagat z djelom, naj bi dali našim otročičem tajšno šuolo kot jo imajo drugje, ne adnegà senika, drugače ne moremo imenovat, kot je par nas. Velik škandal ja tuo za use tiste, ki imajo komando u rokah. REZIJA Manjka nam izobrazbe Ni dolgo od tega, da je prišel v našo dolino nek profesor iz Inštituta orientalskih jezikov v Neapelju, da bi posnel na magnetofonski trak- našo govorico. Profesor, kot smo pozneje zvedeli, je eden izmed najboljših jezikoslovcev, ki jih imamo v Italiji, star mož, ki je obhodil pol sveta v študijske namene. Pri nas so sicer ljudje vajeni videti tuj- taaafeaar WJl J «s i*#- Diuiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiuiiiiiiiiiinii ce, saj je vedno polno izletnikov v poletnem času, niso pa vajeni, da bi jih kdo opazoval in poslušal z napetostjo kako govore. Večina ljudi kmalu razume za kaj gre, a se raje skrijejo, kot da bi odgovarjali na stavljena vprašanja raziskovalcev, ker se boje tistih parih domačih »patriotov«, ki smatrajo vse tujce, ki se 1111111111 m 1111 i 1111 ■ 11111111111111111:1111111111111 ■ 11111 Premiar» kmetje na konkorsu za povečanje produktivnosti zemje an zbuojšanje hlevov Na, IV. nacionalnem konkorsu za povečanja produktivnosti zemje, ki ga je razpisalo ministrstvo za agrikulturo an gozdarstvo, je bluó premjanih u videmski provinci 84 kmetu, od tjeh 15 iz Beneške Slovenije. Naši premjani kmetje so tile: KATEGORIJA GRIČEVITI (ZONA DI COLLINA). KRAJI II premijo za 100.000 lir je ušafu De Luca Anseimo iz Fojde; III premijo po 50.000 lir so uduobli: Kvarina Jožef, Vi-sentini Felice, Costaperaria Pia, Kvarina Anton vsi iz špjetarskega kamuna an Leban Mario iz Sv. Lenarta; IV premijo za 25.000 lir je udobiu Jušič Renzo iz špe-tra. KATEGORIJA GORSKI KRAJI NA MONTANA). (ZO- II premijo 100.000 lir je udobiu Kr amar Lino iz Nem; III premijo po 50.000 lir so uduobli: Kvalica Jožef iz Sredenj, Cuf-folo Ivan iz Tipana, Juretič Emesto an Maršel Renzo iz Podboneškega kamuna; IV premijo po 25.000 lir so uduobli Di Betta Valentin an Croatto Anton iz Nem an Černetič Anton iz Sredenj. Kakor vidimo so uduobli naši kmetje za 750.000 lir premijou. Tuo se bo sevjeda dosti poznalo par gospodarstvu an jim bo dalo tud iniciative, de se bojo u prihodnosti še buj potrudili. Tud na sedmem kongresu za izbuojša-nje hljevu an gnojnih jam, ki ga je razpisala provincialna administracija an hranilnica je bluó premijanih cjelo vrsto naših kmetu. Naši ljudje so spoznal, kaj pomjeni imjeti dober hljeu, že Ijetos so se pokazali parvi sadovi. Živina je buj zdrava an zatuó tud več daje. Troštamo se, de bo na ljetošnjem konkorsu, ki je že razpisan an o katjerem smo tud mi že pisali, še več kmetu, ki bojo napravili mi-lijoracije. Premijam kmetje za izbuojšanje hljevu so tile: PARVI PREMIJO za 100.000 lir je udobiu Cenčič Jožef iz Črnega vrha (Pod-bonesec); II premijo za 80.000 lir sta uduobla špekonja Marija iz Črnega vrha an Krapic Fermo iz Brega (Gorjani). TRETJI PREMIJO za 60.000 lir so uduobli Balus Emil iz Porčinja (Ahten), Negro Viktor iz Zavrha (Brdo). ČETRTI PREMIJO za 50.000 lir so uduobli Kjabaj Jožef iz Črnic (Sv. Le- nart), Kjuk Vincenc iz Hrastovja, Can-tarutti Riccardo iz Preštinta (Tavorjar na), Trušnjak Franc iz Seucà (Grmek), Di Betta Gino iz Krnic (Neme), Dassi Nemesio, Mauro Albina an Mauro Jožef iz Vizonta (Neme). PETI PREMIJO za 40.000 lir Blazutič Jožef iz Seucà (Grmek), Molaro Peter iz Brišč pri Prapotnem, Batistič Jožef iz Dolenjega Mrsina (Podbonesec), Kuko-vac Angel an Zorza Ermenegildo iz Gorenjega Mrsina, Simac Anton iz Kosce (Sv. Lenart), Mline Alojz iz Dolenjega Brnasa (Sv. Peter), Drekonja Jožef iz Gorenjega Trbilja, Sinicco Kristina iz Brda, Zanitti Alojz iz Gorjanov, Mauro Valentin, Mauro Valentin, Mauro Dominik an Sturma Anton iz črneje (Neme), Di Lenardo Regina iz Belega potoka (Rezija). ŠESTI PREMIJO za 30.000 .ir so uduobli Bertolutti Gino iz Kostelunge, Colus-sa Jožef iz Campejà, Di Gallo Eliseo iz Raščaha, Del Fabbro Franc iz Raščaha, černotta Gianfranco iz Dolenjega pri Sv. Lenartu an Stulin Ivan iz Gorenjega Trbilja. SEDMI PREMIJO za 20.000 lir 'Petri Attilio iz Rekluža, Piputto Santa iz Porčinja, Tomasino Tarcisio iz Subida, Kurinčič Franc iz Barbjanov pri Čedadu, Gradina Evgen iz Čampeja, Jelina Pierina iz Jeline pri Srednjem, Dorboló Evgen iz Ažie, Scrignaro Hektor iz Dolenjega Barnasa an Crapigna Franc iz Nem. OSMI PREMIJO za 10.000 lir Petri Tarcisio iz Rekluža, Scubla Raffael iz Subida, Busolin Primo iz Prješnjega, čer-nejac Lucija vd. Borgnolutti iz Strmice pri Fojdi, Lovo Jožef iz Rekluža, Sturam Olga iz Čenebole, Prapotnik Filomena iz Lombaja, Cenčič Karla vd. Cotič iz Obarč pri Prapotnem, Jerset Jožefa iz Podbo-nesca, Vogrič Ivan iz Gorenje Mjerse, Kostaperaria Aldo iz Dolenjega Barnasa, Kukovac Ermenegildo iz Lipe pri špetra, Hvalica Evgen iz Gorenjega Trbilja, Ber-njak Pierina iz Gnidovce pri Srednjem, Malignani Adele iz Montine pri Tavorja-ni, Di Betta Luciano iz Krnic, Comelli Peter i Kanaliča, Cramaro Alliano iz Tor-lana, Manzocco Giovanni iz Dolenje črneje, Monaj Giovanni iz Kanaliča, Cobai Alma iz Viskorše, Cormons Alojz iz Bon pri Tipani, Pascolo Peter, Slobbe Alojz iz Tipane an Zussino Ermenegild iz Brezej pri Tipani. zanimajo za naš jezik, »špijone« in »agente« tujih držav. Profesor, ki ne vemo, če je mogel dobiti kaj posnetkov, je odšel užaljen, saj se mu je pripetilo gc-tovo prvič v življenju, da bi ga kdo smatral za.... špijoma in to v svoji lastni državi, kateri služi. Kdo je kriv takega postopanja? Znano je, da je pri nas nekaj zelencev, ki bi radi več vedeli kot drugi ljudje in ti strašijo in zastrupljajo ljudstvo na vse mogoče načine. Razgovarjati se s tujcem v domačem jeziku je zanje že velik zločin in večkrat se dogodi, da kar tekmujejo kdo bo preje ovadil pri policiji prišleca, ki se je zanimal za rezijanske običaje. Ce bi bili naši ljudje seznanjeni z resnico', to je, da lahko svobodno tolmačijo raziskovalcem rezijanske zanimivosti, bi se prav gotovo ne zgodilo tako žalostno z neapeljskim profesorjem. Liudem bi bilo treba povedati, da smo mi Rezijani zares predmet zanimanja, ker govorimo čisto posebno narečje, ki ga govorimo samo v Reziji. Že Baduyn de Courtenay je pred več kot pol stoletja dosti pisal o tem in zato ne bi bilo napačno, če bi v šolah ob kaki priliki otrokom to povedali, da bi potem ko dorastejo, znali ceniti svoj jezik in da bi tudi vedeli zakaj prihajajo jezikoslovci v Rezijansko dolino. SMRTNA KOSA V Osojanih so žalostno zapeli zvonovi, umrl je Madotto Jožef, po domače Zef Rep. Vsi ljudje so ga poznali in radi imeli, saj je znal toliko zanimivega povedati, že kot otrok je hodil z očetom, ki je bil brusač, po raznih krajih Evrope, da je potiskal voziček z orodjem. Ko je doraste!, je sam nadaljeval očetovo delo in si tako trdo služil vsakdanji kruh. Na stara leta, sedaj jih je imel 81, je pripovedoval rade volje dogodivščine in čudne navade, k.i jih imajo po svetu. Njegovo pripovedovanje je bilo vedno tako živo, kot da bi se vse to zgodilo včeraj, čeprav je cd tega preteklo že mnogo let. Vest o smrti dobrega starčka je presunila vse vaščane, saj so izgubili moža, ki je toliko znal in toliko preizkusil. Naj mu bo lahka domača zemlja! ZASLUŽENA F REMI J A. Na kenkorsu. ki ga je razpisal videmski Inšpektorat za kmetijstvo za izboljšanje hlevov in drugih gospodarskih poslopij, je dobila Di Lenardo Regina iz Belega potoka peto premijo 40.000 lir. Naredila je cementni strop v hlevu, nova vrata, tla iti korita KI'lif IM'f t l I I I HI'lllll'l'ITI'IIMit t mirn i m IIM UMI I I m n 11 Ul 1111,11 WUHMM . III II lil i I II I1111I I m I lil lil titilli PODBONESEC Občinski svtsi je skieni! povečali davke Pretekli tjedan se je sestal kamunski konsej, de so razpravljali o zlo impor-tantnih problemih, ki riguardajo največ naše kamunske administracije. Najvenča diskusija se je razvila, kar je šindik pro-ponu, de se bojo muorale povečati tase. Več konsiljerjeu je bluó pruot temu, ker tisti zastopijo, de so tase že takuó velike, de jih ljudje težkuo plačujejo. Takuó je paršlo na varsto tud uprašanje šuole u črnem vrhu. Tista šuola je bla nareta z denarjem, ki ga je štat posodu kamunu an sevjeda ga kor sada vrnit. Nekaj so že varnil an ljetos bi muoru dat kamun še več kot milijon lir, a 'kje naj se uza-me ta denar. Ker kamun ne more udo-biti dragega izhoda an ker nejče sevjeda narditi garde figure pruot štatu, je sevjeda sklenu tasirati uboge ljudi. Podbone-ški kmet bo zatuó za nekaj taužentu lir več tasiran. Usi se uprašujejo, če je tuo pravično an ljudje nimar kumrajo nad slabimi administratorji. Pruot koncu konsej a so odobril tudi bilanco za ljeto 1957. Tud par tej postanki so se dougo ustavili. Nekatjeri kamunski konseljerji so tjeli, de bi se u proračun dala tud stalna plača tistemu djelu-cu, ki bi poskrbù za elektropompo u vasi špinjon. Tuó bi dosti keštalo an za- tuó je kamunski konsej zavrnu tisto propošto, ki jo je stavu kamunski konsiljer Uštin Dorboló. Kor vjedet, de kamun že Spenda 74.000 lir na ljeto za električno energijo za elektropompo an povarh tega skarbi še za uzdarževanje vodovoda. Kamun je že takuó ubuog an ne more uzet še spež za tistega djeluca. Zatuó so sklenil, de naj bi družine iz špinjona skarbjele same za uzdarževat djeluca par tistem djelu. Nazadnje je kamunski konsej imenovu revizorje računu za ljeto 1956, ki so tile: Gino Birtič, Uštin Dorboló an Ivan Birtič. Kar so ljudje zvjedel kaj so sklenil na kamunskem konseju so bli zlo hudi, ker še do nedaunega se je kamun hualu, de je država nardila šuolo u črnem vrhu, popravila cjeste an mostove, sada pa vidijo, kakuó so jih oslepil. Use bojo muo-rali sami plačat, s svojim denarjem, ki je biu zaslužen s krvavimi žuji. če ne bo zadost samo povišanje tas na zemjo, jih bojo pa še kje drugje uščipnili, prauzar prau so jih že, kar so povišali trošarinski davek (dazio) za 5C%. Več ku kajšen je že zapustu hišo an zemjo an odšli u eštero, pa še več jih bo odšlo, če kamunski administratorji ne bojo buj pametno runali kamun. TATOVI U MARSINU U noči 2, do 3. tega mjesca so tatje uderli u ki jet Jakoba Juretiča an mu odnesli use salame an muzete, kajšnih 100 kil usega skupaj. Okradenemu kmetu nje ostalo drugega kot naznanit tatvino. Ka-rabinerji so šobit začeli djelat preiskave an so ušafal blizu Pcdbonesca. žakej, a prazen, le smardii je po svinjini. Na tistem kraju so se tatje višno delili plen1. KMETIJSKA KONFERENCA. U Ronca je preteku tjedan guoriu ljudem en funcionar Inšpektorata agrikolture iz Vidma. Pravu je o najnovejših sistemih sadjarstva. Po končanem predavanju je bilo pokazano tud p”eko filma kakuó u nckatjerih deželah gojijo sadjarstvo. PRAPOTNO V IDRIJSKI DOLINI BRDO ZA VALORIZATI ZAVRŠKE JAME Naš šindik e se interesóu par prefetu, zak’ no autoritadi pridita inkuintri našemu kumiinu s kako pomočjo za valorizati završke jame. Tej, ki to e znano., završke jame so šnje malo poznane tu naši regioni zavoj tea, ke fin: donàs te se zlo malo nardilo z-a je storti spoznati. To koventa narditi propagande, a propaganda na zlo košta e naš kumun u ne more tjeh spež uzdaržat.i, zak’ u je deficitari. če autoritadi no pridejo inkuintri to če zlo žovati. Ma na nje rat kuj propaganda za valorizati naše jame, to koventa tu Zavrhu narditi še kak Ijep hotel. Judje, ki no bojo no zajtra h nam parhajali no če mjeri njih preteze, tuó to se pravi, ki to ma jim dati sóuse te komoditadi, ki no dajejo druzji turistični kraji. SREDNJE IZ KAMUNSKEGA KONSEJA’ Na zadnjem zasedanju kamunskega konsejà so odobril bilanco za ljetošnje ljeto, za katjero bo muoraia videmska prefektura dodati en milijon lir, de se bo moglo nardit paregio. Med drugim so odobril tudi proposto, de bojo varnili štatu 50% posojila, ki jim ga je dau po uojski za narbuj nujna djela an za olajšanje dižekupacioni. Tisto posojilo bojo varnili u teku 20. Ijet. SOVODNJE IZ OŠTARIJE U ŠPITAU U predpustnem času se popije več vina kot druge dneve an zatuó ni čudno, de pride u tajšnih okažjonah tud do prepiru an pretepu. Takuó se je dogodilo tud 34 Ijetnemu Eliu Petričiču iz So- vodenj, ki ga je udaru s pestjo po licu njek njegou vaščan. Zavoj poškodbe pod očesom je muoru iti h mjedihu u čedadski špitau. Spoštovani g. urednik! Oglašam se s temi parimi vrsticami in upam, da mi ne boste zamirili, če Vas na nekaj važnega opozorim. Dostikrat si stavim vprašanje kdo nam je nadel ime beneški Slovenci in od kod ime Beneška Slovenija ali Benečija. Jaz, kakor še nekateri moji prijatelji smo mnenja, da je to naziv za našo deželo in naše ljudi popolnoma napačen. Mi Benečani? Od kdaj? Od dobe, ko smo spadali pod beneško Republiko? Kakor mano, je ta propadla že pred skoraj 200 leti in zato nimamo nič več skupnega z Benetkami. Po mojem mnenju bi bilo mnogo bolje, da bi nas imenovali italijanski Slovenci, ker živimo v okviru italijanske države. Vsekakor pa tudi ta naziv ne bi bil prav točen, ker so tudi tržaški, goriški in kanalski Slovenci, ki žive v okviru italijanske države. Najbolj logičen naziv bi bil za nas še furlanski S’ovenci, ker živimo pravzaprav na Furlanskem in tudi semkaj upravno spadamo. Govoriti o Benečiji in o Benečanih se mi zdi zares absurdno n smešno. Pa ni samo to, naši ljudje, če jih vprašate kje je Benečija, Vam bodo odgovorili, da v Benetkah. Res je, Benečija je »Veneto«, Benečani so pa prebivalci dežele »Veneta«. Prosim zato, da popravite v Vašem listu podnaslov »Glasilo beneških Slovencev« saj »Matajur« ni glasilo ljudi iz Beneškega ampak Slovencev furlanske pokrajine. Slovencev ni na Beneškem, obstojajo le v fantaziji kakega zastarelega zgodovinarja, ki se še ni seznanil z novejšo dobo naše dežele. Ferdinand Cenčič HLAPEC »MATAJUR« mm m ri D i Prašna krastavost na krompirju Ta bolezen je značilna bolezen krompirja v vlažnih in hladnih predelih. Optimalna temperatura za razvoj bolezni je 12 do 18 stopinj C. Tej bolezni posvečajo vse države veliko pozornost, ker je znana kot ena izmed nevarnih bolezni krompirja. Okuženi gomolji dobijo v začetku mar le izrastke, kraste, ki so temne barve in prekrite z lupino. Ko lupina razpoka, se številni trosi znebijo parazitske glivice in širijo okužbo. Včasih je ta tako močna, da so gomolji popolnoma prekriti s kra-stami. Odprte kraste so obkrožene z ostanki razpokane lupine. Skozi odprtine krast prodirajo v notranjost sadeža tudi glive in bakterije, ki povzročajo gnitje. Bolezen je nevarna tem bolj, ker v ugodnih letih za svoj razvoj uniči razen go- moljev tudi stebla in korenine. Razumljivo je, da okuženi krompir zgubi precej na svoji tržni vrednosti. Ista bolezen napada tudi paradižnike. Kako zatiramo to bolezen Trosi zadržijo v zemlji kaljivost do 5 let. Zato je prvi pogoj za zatiranje prašne krastavosti krompirja pravilno kolobarjenje, to je, da najmanj 5 let ne smemo saditi krompirja na svet, kjer je bila bolezen ugotovljena. Za saditev krompirja v okuženih krajih je treba poiskati nevlažna zemljišča, če obstoja sum, da so gomolji okuženi, je priporočljivo razkuževanje z raztopino sublimata (1 gram na liter vode). anilinu! m 11111111 ■ 1111 ■ ■ 11 m m tim ii ii n i m n 11 um 11 m i ■ i n 111 ■ it 11 ■ 11 n i iiiiiii,ni n 11 n m iiiin mini mn Pripravite hren Med trajno zelenjavo vrtov prištevamo tudi hren. Poznamo samorasli »divji hren«, ki raste kot plevel po vrtovih in njivah. Ta hren ni kaj prida, ker so debelejše korenine navadno prekratke, daljše pretanke, večkrat pa so tudi prestare, lesene in neokusne. Ves drugačen pa je hren, ako ga pravilno gojimo: da nam okoli 30 do 40 cm dolge, do 5 cm debele ter popolnoma ravne, gladke in sočne korenine. Hren najbolje uspeva v debeli ilovnati zemlji, ki je dobro pognojena. Rahla zemlja mu ne ugaja. Hren je sicer trajna rastlina, toda pridelujemo ga enoletno in sicer iz centimeter dolgih korenin, ki jih je dobiti povsod, kjer raste. Zgodaj spomladi potakni-te te korenine na pripravljeno gredo v vrstah po 40 cm narazen, pa ne navpično, ampak prav plitvo poševno v smeri, kakor tečejo vrste, zato da se lahko med vrstami zemljo obdeluje. Posamezne korenine potaknite po kakih 10 cm drugo od druge. Tanjši konec, ki bo pognal navpične korenine, pride približno 10 cm glo boko v zemljo, debelejši, ki bo pognal cimo, pa samo dobra 2 cm. Kadar sadite, mora biti zemlja dovolj vlažna, da se po- ševne luknje, ki jih naredite s primemo dolgim klinom, sproti ne zasipljejo. Med rastjo obdelujemo hren kakor vsako drugo zelenjavo, čim bolj plevete in rahljate zemljo pod vrstami, tem bolj se bodo potaknjenci do jeseni zdebelili. Ako hočete, da bodo hrenove krenine prav posebno debele in gladke, ne smete pustiti, da bi pognale stranske korenine drugje nego samo na koncu. Da to dosežete, je treba vsako korenino med letom enkrat (julija ali avgusta) odgrebsti, nekoliko privzdigniti in s kako cunjo oguliti, zlasti na spodnji strani od glave do tanjšega konca, ki ima največ korenin. Pustite samo tiste korenine, ki so prav na koncu. Ko ste vse druge odstranili, potisnite korenino nazaj v njeno prvotno lego in jo zagrebite. Konec oktobra je hren dorasel; tedaj ga porujte in shranite v kleti v vlažni zemlji. Pri ruvanju se navadno potrga navpične korenine. Najbolje je, da jih čez zimo pustite v zemlji, spomladi pa jih izkopljite in porabite za nov nasad na drugem mestu. Hren je pa lahko zelo nadležen plevel, ker vsak najmanjši košček odžene in ozeleni. Zato je treba zemljišče, kjer je ra-stel, globoko prekopati in skrbno odstraniti vse korenine. Koristni nasveti STAR KROMPIR dobi boljši okus, če mu med kuhanjem dodaste nekaj kapljic kisa. V TOPLIH DNEH shranite meso dalj časa, če ga povijete v mokro cunjo, namočeno v slanem kisu, ali pa ga položite v mleko. Posebno teletina postane mehka in sočna. TRD KRUH se omehča in postane kakor svež, če ga denete v lonec in postavite v vrelo vodo. Lonec pokrijte in pustite v vodi tako dolgo, da postane voda mlačna. V POLETNEM ČASU ostanejo jajca dalj časa sveža, če jih položite v peč na rešetko. Stalen prepih jih ohrani sveža. OSTALO JAJCE ali rumenjak se ne osuši, če nalijete nanj mleka ali vode. Rumenjak več izda, če mu dodaste malo soli. Rumenjak potemni. ŽITNO KAVO ALI CIKORIJO dajte vedno v mrzlo vodo in pristavite. Ko je kava vrela deset minut, dodajte žličko prave kave, premešajte, odstavite in pokrijte. Taka kava bo imela izvrsten okus. MLEKO NE PREKIPI, če namažete robove lonca z maslom. ČE JE JED PRESLANA, jo izboljšate, če napnete čisto cunjo preko lonca, v kateri jed kuhate, na cunjo pa potresite 2 žlici bele moke. Pustite tako približno 20 minut, da se moka napoji s slano paro. Dolar USA Sterlina papir Nemška marka Švicarski frank Avstrijski šiling Belgijski frank Avstraljanski šterlin Francoski frank Dinar Dolar Kanada Funt šterling Napoleon Zlato 626 1642 152 147 24 12,20 1720 1,46 0,90 640 6625 4900 719 Štev. 5---------------------------------- Oglje za boljšo prebavo perutnine Perutninarji vedo, da oglje s pridom uporabljamo v začetnem krmljenju piščancev. Rejci trdijo, da je koristno, če za prvo krmo damo piščancem med drobno mivko zamešano oglje. Piščanci zobljejo mivko in oglje ter se potem dobro izčistijo. Nekateri tudi trdijo, da oglje odpravi drisko ali zboljša prebavo — preprečuje mnoge prebavne motnje, kakor napihnjenost golše, zapeko in podobno. Oglje so včasih zelo cenili v zdravilstvu. Zdaj je zgubilo precej na pomenu. Pravijo, da oglje zaradi svoje poroznosti (luknjičavosti) veže v prebavnih ceveh razne presežne kisline in pline ter priteguje tudi notranje zajedavce in njihove Zametke. Pri reji se je oglje že večkrat Pokazalo učinkovito. Oglje je torej domače zdravilo, s katerim varujemo perutnino pred obolevanjem na prebavilih. Vsebuje nekaj apna, magnezija, fosfora in kalija. Kokošim ga dajemo v prahu zamešamo med krmo ali pa ga pokladamo v koščkih samega, da ga živali uživajo Poljubno same. Manjšo količino oglja pridobivamo tako, da v pločevinasto posodo, ki se zapira, vložimo ze ene, še slabo olesenele koščke drobnih vej. Posodo potem potisnemo v žerjavico v peči. če to storimo zvečer, ko več ne kurimo, vendar ob žerjavici, so zjutraj v posodi vejice že zoglenele. Oglje zlaok" zdrobimo in ga lahko takoj začnemo uporabljati. Tudi iz ugasle žerjavice v peči lahko zjutraj potegnemo koščke oglja in jih uporabimo za ■dodatek h kokošji piči. Krompir in kokoši Krompir je za kokoši zelo dobra hrana, sevega pa mora biti kuhan. Ne smet-ino pa dajati kokošam samo krompirja, ker je preenostranska hrana. Krompir vsebuje namreč mnogo škroba, a zelo malo beljakovin. Zato je potrebno primešati krompirju kake moke, ki vsebuje mnogo beljakovin. Take moke so predvsem moke živalskega izvora, kot ribja in mesna moka. Dnevno lahko damo 205 kokošim po 1 kilogram kuhanega krompirja. Večje količine niso umestne, ker živali lahko dobijo drisko. Sedai pripravite cepiče Marsikateri sadjar pozabi na to, da si mora sedaj, ko rastlina še popolnoma spi svoje zimsko spanje, nabaviti potrebne cepiče. če hočemo računati na dober uspeh Pri cepljenju, mora biti podlaga vedno bolj sočna, bolj muževna, kot je cepič, če je narobe, cepič ovene in uspeh cepljenja izpade. Cepiče povežite v svežnje, navežite na 'ste deščico z navedbo vrste, potem pa, jih vložite v pesek ali mah, z glavicami navzdol. Ko jih boste rabili, jih boste i-hieli takoj pri rokah. Milan pugelj: Gostilničar Konda in njegov hlapec Tone sta kupila v Beli Krajini vina pa ga Peljeta zdaj — štiri sode na dveh vozovih — proti Novemu mestu. Gospodar sedi na prvem vozu, polahko popeva in maje z glavo, hlapec Tone gre z bičem v roki ob drugem vozu, noge ga nekoliko Zanašajo, z glavo kinka naprej, žvižgati hoče, pripravlja in šobi ustne, ali vsak Poizkus se mu izjalovi. Dal je Bog Beli Krajini letos vina na moč. Starec in otrok ga pijeta, gospod in Pastir in berač in beračica, ki vrtita lajno va vbogajme. Tudi Konda in Tome sta §a pila, da imata zdaj misli iz svinca in nči brljave. »I-hà!« zakliče gospodar na prvem vozu, ne da bi se obrnil na desno ali levo. »I-ha, Tone !« »Ho-ja!« odkrikne Tone, dvigne glavo, kakor bi mu jo kdo od -spodaj gor izpodbil in se zaleti v trebuh soda, da se voz žamaje. Iz stoterih gub postarnega in za-raščenega obraza gledajo skaljene oči in 86 gubé nekam daleč tja v vrh Gorjanov, kj se pno pred njimi. »Gospodar kriči spredaj : »Ali veš, če dal konjem jesti?« »Ho-ja!« zakriči Tone. »Dal sem!« »Ali veš prav za gotovo?« vpraša Kon- je ravno! Ko bi nas pustili pri miru! Ali ravno ta nova šega je kriva, da nas zdaj še huje love kakor poprej. Mestne ženske, gospe jim pravijo, nosijo zdaj, to je tista nova šega, naše kožuščke za nekako obleko ka-li.« Drugi krt: »Kaj? še tega nam je bilo treba! Da jim kaj takega šine v glavo! Koliko izmed nas mora dati življenje, da se kaj prida napravi iz naših kožuhov. Ali kaj to človeku ! Ta misli, da je vse njegovo, pa ne pozna usmiljenja.« Prvi krt: »Prej je polhovina veljala, zdaj pride pa krtovina na njeno mesto, človek pač hoče vedno kaj novega.« Drugi krt: »Tisto pa moram reči: lepši je že naš kožušček.« Prvi krt: »In zdaj je tudi imeniten.« Drugi krt: »Da bi jo — tisto imenifc- mi in zaspal. Vzel sem ga s seboj v podstrešno sobico, odkoder je segel pogled čez žita in travnike, preorano rdečkasto zemljo, nizke gozdove do krških hribov. Počutil se je udobno. Videti je bilo, kako mu z vsakim dnem postaja puh gostejši, dobival je peresca in se v dobrem tednu rešil golote. Ko sem ga vzel iz nost ! Jaz bi rajši mirno na tihem živel brez vse imenitnosti.«. Prvi krt: »Jaz tudi. — Toda dovolj pogovora! Ne utegnem. Mudi se mi zopet na delo. Zdrav ostani, sosed! Brez zar mere!« Drugi krt: »Dobro srečo!« O kozi, zelju in volku Mož je kupil na sejmu volka, kozo in zelje. Volka je vodil z desnico, z levico kozo, zelje pa je nesel'na hrbtu. Tako pride do potoka. Ali sedaj si ne ve pomaga--ti. Moral bi prenesti vsako stvar posebej na drugo stran, ali koze nikakor ne more pustiti same z volkom, zelja pa ne samega z kozo. To je pripovedoval nekdo v vasi in vprašal: »Povejte mi sedaj, kako bi vi to storili?« In se oglasi nekateri: »Najprej kozo, ker volk ne mara za zelje, potem volka in nazadnje zelje.« »Nikakor ne«, jim odgovori oni. »Kdo pa ve, če bi med tem, ko bi/ šel po zelje, volk ne požrl kozo?« In zopet se oglasi drugi: »Potem ne volka, temveč kar za kozo zelje, nazadnje pa volka.« »Tudi ta ne velja, ker bi koza pojedla zelje.« In jim pripoveduje: »Vsekakor najprej kozo, ker volk ne mara za zelje. Potem bi se vrnil po zelje, ga pustil na drugem bregu in se vrnil s kozo zopet na to stran. Kozo bi pustil potem takraj potoka in volka spravil na drugo stran. Ta za zelje ne mara. Potem bi šel zopet po kozo, pa bi vse v najlepšem redu spravil domov. Sonce sije, de/ek gre... Sonce sije, dežek gre, siva mačka v brez je gre. Kaj boš v brezju delala? Šibice bom rezala. Kaj ti bodo šibice? Metlice bom delala. Kaj ti bodo metlice? Hišo bom pometala. Kaj boš s hišo pometeno? V njej bom z miško rajala. Ljudska pokazala svoje brezzobe čeljusti. »Me boš pa s plesom kratkočasil!« Vstala je, potegnila po enkrat z brezov-ko po njegovi desni in levi nogi, stisnila med suha kolena obtrgano in razpraskano kiklo pa mu pomigala z grdim kazalcem. Tone je poskočil, kakor bi ga zbodlo tri sto šivank in plesal je, kakor še nikoli prej v svojem življenju. Tudi baba se je vrtela in oba sta odplesala iz dupla in se prisukala do skalnate soteske. Tam je uprla baba brezovko ob kamenito steno in velela: »Preskoči, angelček!« Ošinila ga je s šibo, ki jo je izpulila iz brezovke, in takoj nato se je Tone zaletaval in skakal preko metle, da mu je kar pai pot od lic in od brade. Ko se je baba igre naveličala, je potisnila brezovko med noge, prijela hlapca za lase, pa smuknila z njim preko gozdnih vrhov na prostrano ln zeleno jaso. Tam ga je posadila na tla, sedla sama tik njega in rekla: »Ce mi obljubiš večno zvestobo in mi zapišeš dušo, bom od te minute naprej s teboj lepo ravnala.« Tone se je potuhnil in mislil: Kaj bi jaz, revež, napravil! če ji obljubim večno zvestobo in ji zapišem dušo, ne bom imel nikoli več miru pred njo. če ji ne dam zdajle povoljnega odgovora, me bo še naprej mrcvarila kakor otrok mačko. Vse je enak hudir! »Govori, lepi moj angelček!« je hinavsko zacvrčala baba in ga poščegetala z grdimi prsti po podbradku. »Ali bi mi ne dala nekaj dni premisleka !« je vprašal dosti modro in zvito Tone. »Eno sedmino mi pusti, pa pridi, ka-dar bo v kraju, da ti povem, kako sem se odločil I« To je povedal, na tihem pa si je mislil: Zavezal se bom s takim spovednikom, ki je v veri najhujši in ki mi bo zaklenil dušo pred hudičkom in njegovo tolpo s sedmimi ključavnicami. Naj pride takrat ta vražjo baba, pa jo bom tako iz-podrepil, da ji bodo vsi dolenjski dimniki in zvoniki na potu! »Hehehe!« se je zarežala baba in rekla: »Ti si zvit angelček, pa sem jaz še bolj. Grehov imaš na duši, kakor ti je zrastlo kocin na bradi, zato te imam jaz v rokah, da nikoli tega. Vrag mi je povedal, da si uganjal nečistost z deklo svojega gospodarja, da si kradel v Beli Krajini vino in ga skrivaj pretakal iz bokalov v grlo in na poti proti domu si uzmal mrvo. Ti bi rad zdajle časa, da bi se otresel grehov pa se zvezal z božjo močjo zoper mene. Nič ne bo, angelček! Kar hitro povej, če ne, bova še eno zaplesala!« Tone je še vedno potuhnjen, gleda po strani na babo, ki naenkrat poskoči, mu sezuje čevlje in ga prične ščegetati po podplatih. Hlapec odmika in taka jeza ga popade, da zagrči, kakor bi se hrast nar lomil. »Na! Figo ti obljubim, baba, ne večno zvestobo!« in pokaže z obema rokama naenkrat figi. »Tudi hudir nima gršega kopita kakor je tvoj obraz. Fej te bodi!« Tone pljune vanjo, baba ga potegne z brezovko po njegovih podplatih, da mu ni moč več sedeti. Plane kvišku, pa odskakuje, kakor bi tlela pod njim sama žerjavica. Više in više skače, baba pa ga oplazi z brezovko vselej, kadar se približa zemlji. Ko se Tone okoplje v lastnem potu, mu potisne baba metlo med noge, sede mu na desno koleno in zdaj prične Tone letati in švigati po zraku, da je strah in groza. Sove in skovirji kričijo, čuki Cukajo, Tone pa jaha in frči nad gozdnimi vrhovi, kakor bi ga hudoba obsedla. Po dolgem letanju potisne baba brezovko navzdol in oba zletita kakor blisk v gozdno grmovje. Tam obtičita drug poleg drugega: baba sope kakor meh, Tone žaga, da odmeva daleč v noč. Ko se baba pomiri, pravi: »če me nočeš objeti, pa pusti, da te jaz poljubim, angelček!« Tone še vedno žaga, vendar pogleda po strani babo in se jezno otrese njene ra ke, ki mu leze na podbradek. »Nak!« zar renči. »Tako si grda, da bi te še tri dni po smrti brcnil od sebe!« »Hehehe!« se reži baba. »Le pusti, le pusti!« Pa mu počasi leze za vrat. Tone žaga, pa se še huje otresne. »Tudi smrdiš kakor gnoj! Na!« Baba odleti v grmovje, pa se prireži nazaj, vtakne v usta dva prsta in zažvižga, da gre zemlji in drevju skozi ušesa. Nato je vse nekaj časa tiho, kar prične šumeti v grmovju, veje se razmikajo in zopet stikajo, bližnji grm zine in iz njega se prikaže pajek, velik kakor oven. Zelen je, oči se mu svetijo kakor bakle in so velike kakor buče, vrti jih, da obhaja človeka zona, s seženj dolgimi prednjimi nogami, prične tipati po Tonetu, ki je naenkrat bled kakor mrlič. Pajek lazi po njem, prede pajčevino, leze podenj, pa zopet nadenj, zaprede ga tako, da se ne more geniti. Nato se ustavi nad glavo, vrti oči kakor buče in bakle, pogleda, če je dobro napravil, pa odgoma-zi in odsumi v grmovje. Baba sede k Tonetu, obme ga tako, da položi njegovo glavo v svoje naročje in se pripravlja, da bi ga poljubila. Res se skloni in res ga poljubi, ali dotiki j aj njenih ust je tako grozen, da se splaši sama noč in pred njim uide. Tone odpre oči, gleda v dan nad sabo, mežika in se prične zavedati kraja in položaja, V obcestnem grmovju leži ves zamotan v robidovje. Na desno se vije cesta v dolino proti krajema, ki se jima pravi Luža in Podgrad, zadaj stoji vrh Gorjancev s cerkvama svetega Miklavža in svete Jere. Pred prvimi jutranjimi urami je pripeljal gospodar Konda do doma in ustar vil konje prvega voza; konji drugega voza so se ustavili sami od sebe. Skočil je z voza, položil bič preko sedeža in tipal za odejami, ki bi morale biti na sedežu ali na sodu ali za sodom zadaj. Mračno je še bilo, vse je pretipal, pa ni ničesar našel. »I-ha !« je zakričal za hlapcem, da bi ga doklical. Odziva ni bilo. »Hé, hé!« je ponovil. »Tone, zdrami se, doma sva!« Nič. »Hé, koce sem, konji so vroči!« Zopet nič. Stopil je k drugemu vozu, pogledal spredaj, sedež je bil prazen, pogledal zadaj, ali nikjer ni bilo ne odej ne Toneta. Prestrašil se je. Ce je padel v spanju z voza, je lahko zdrknil med kolesa in bilo je po njem. Pravijo pa, da pijanca čuva devet angelov-varuhov, torej osem več kakor treznega zemljana. Zbudil je pastirja pa ga poslal iskat hlapca. Pastir se je vrnil že pozno dopoldne, ničesar ni videl in ničesar ni vedel pa vedati. Domači so si mislili, da je zašel na kak način sam domov, pa so hodili okoli kozolca in hleva in ga klicali. In okoli pa ludne se je na skednju resnično oglasil. »Tone, ali si tukaj?« je vprašal gospa dar in Tone se je prebudil v mrvi in ogla-sil. »Ho-ja! Tukaj sem, oče!« Hlapec vstane in se odpravi na pot proti domu. »Pa si peš prišel domov, vrag te dal!« se je zanimal gospodar. »Haja!« je pritrdil Tone. »Prišel sem, pa sem se zaril v mrvo. Kaj pa bi taval okoli, sem rekel, ko nisem bil za nobena delo!« »Kje so pa odeje?« hoče vedeti Konda. »Padle so, zdrknile z vašega soda!« razlaga odznotraj hlapčev glas. »Saj sem jih videl, kako so padle na cesto, kako jih ne bi videl?« »Zakaj jih nisi pobral?« se zadere ga spodinja. »Sem mislil,« pojasnjuje Tone, »sem mislil, da se bom še malo peljal.« Pastir se zagrohoče in dekla Neža, ki je prišla izza vogala, zakliče jako glasno: »Tak pridi ven, klada pijanska!« »Ho-ja! Že grem!« se ji odzove Tone in se pokaže v odprtih vratih prostranega skednja. Razkuštran je, raztrgan, zarar ščen in čokat kakor medved. Po laseh in po obleki se ga drži mrva, ki prav nič ne moti njegovega očesa. Gospodar je jezen zavoljo odej, obrne se in odhaja, a Tone kliče za njim z da brohotnim obrazom: »Oče, oče, čarovnica me je zmešala, tista vražja baba, ki sem ji kradel mrvo, tista je vsega kriva... « In iz besed in iz obraza sije lahkovernost in dobrota njegove preproste in ne-spačene duše.