Singularity and the Czech interwar essay among the currents - Pospíšil, Ivo (Primerjalna književnost, 2010)
Avtor prispevka primerja češke medvojne eseje v 20-ih in 30-ih letih na primeru treh slavnih pisateljev in kritikov - Františka Xaverja Šalde, Karla Čapka in Jaroslava Durycha. Analizira specifične tematske in formalne značilnosti češkega eseja in njegovo tipologijo.
Keywords: Šalda, František Xaver, 1867-1937; Čapek, Karel, 1890-1938; Durych, Jaroslav, 1886-1962; češka književnost; Czech literature; 20.st.; esej