O politiki e-volitev in e-referendumov v Sloveniji - Lukšič, Andrej (Teorija in praksa, 2007)
Javne polemike o uvajanju elektronskih volitev v Sloveniji so bile sporadične in kampanjske, odprle pa so celo vrsto vprašanj, na katera mora javna oblast najti ustrezne odgovore. Premisliti je bilo treba dosedanjo politiko informatiziranja volilnega sistema in volilnega procesa in jo strokovno osvetliti iz različnih zornih kotov. V pričujočem tekstu avtor osvetljuje to tematiko iz politološkega zornega kota, in sicer s tezo, da uvajanje informativno-komunikacijske tehnologije v volilni sistem in proces ni le tehnično in pravno vprašanje, temveč se dotika vprašanja same legitimnosti volilnega sistema.
Keywords: Elections; election; Volitve; Electronic voting; Elektronsko glasovanje; Election systems; Volilni sistemi; Volilni procesi; Election procedures; Referendumi; Referendums; Information technology; Informacijska tehnologija; Slovenia; Slovenija; informacijsko-komunikacijski sistemi