Sentinel lymph nodes identification in early breast cancer - peritumoral or subareolar injection of lymphotropic blue dye? - Baichev, George (Radiology and oncology (Ljubljana), 2001)
Biopsija varovalnih bezgavk, ki so jo razvili v novejšem času, je minimalna invazivna metoda, s katero lahko ugotovimo prizadetost aksilarnih bezgavk pri bolnicah z zgodnejšo obliko raka dojke. Da bi ugotovili optimalno tehniko za lokalizacijo varovalnih bezgavk, so avtorji primerjali peritumorsko in subareolarno injiciranje modrila. Bolniki in metode. Pri 192 od 238 bolnicah, ki so imele zgodnejšo obliko raka dojke, so uporabili peritumorsko iniciranje modrila, pri 46 pa subaereolarno iniciranje. Pri vseh je bila nato narejena biopsija varovalne bezgavke po predhodni kirurški odstranitvi aksilarnih bezgavk. Rezultati. 80 bolnic je imelo metastatsko spremenjene aksilarne bezgavke, 69 bolnic pa je imelo metastatsko prizadete varovalne bezgavke, kar predstavlja 86,3%. Patohistološki pregled varovalne bezgavke je pravilno ocenil prizadetost aksilarnih bezgavk v 90,6%, če je bilo barvilo inicirano peritumorsko, če je bilo inicirano subareolarno, pa le v 68,8%. Zaključki. Izkušnje avtorjev kažejo, da je za ocenitev prizadetosti aksilarnih bezgavk primernejša peritumorska aplikacija modrila kot pa subareolarna.
Keywords: Axilla; Biopsy; breast; Breast neoplasms; diagnostika; dojke; Lymph nodes; Lymphatic metastasis; Neoplasm staging; Pathology; rak (medicina)