Sto let splošne volilne pravice v Evropi - zgodba o vztrajnosti dobrih rešitev - Gaber, Slavko (Teorija in praksa, 2006)
Avtor in avtorica v tekstu obravnavata stoletnico uvedbe splošne volilne pravice v Evropi in še posebej stoletnico volilne pravice žensk. Dogajanje analizirata na ozadju dejstva, da je bila takrat država uveljavitve splošne volilne pravice - Finska - še Veliko vojvodstvo v okviru Ruskega carstva. Finska se je v nacionalno emancipacijskem procesu lotila tudi vprašanja demokratizacije političnega sistema. V tekstu je posebej izpostavljeno, da pomembne sestavine (enodomnost, volilni sistem, ustava) na začetku dvajsetega stoletja radikalno spremenjenega sistema, v bistvenih potezah veljajo še danes. V kontekstu nacionalne enotnosti v času uveljavljanja prostorov avtonomije je laže razumljivo tudi dejstvo, da so ženske na Finskem dobile volilno pravico - v primerjavi z drugimi državami - zgodaj. V nadaljevanju avtorica in avtor analizirata prve volitve leta 1907 ter njihove bistvene novosti (med drugimi izvolitve žensk) in prikažeta razvoj volilnega sistema dodanes. V tekstu so posebej obravnavane posebnosti Finskega volilnega sistema. Tekst zaključuje napoved pričakovanih rezultatov naslednjih volitev marca 2007.
Keywords: Suffrage; Volilna pravica; woman; Women; Ženske; Predstavniška demokracija; Representative democracy; Volilni sistemi; Election systems; Finland; Finska; mölkky; Europe; Evropa