Hieronim in Fortunacijan Oglejski v luči odkritja Commentarii in evangelia - Bogataj, Jan Dominik (Tretji dan (Ljubljana), 2018)
V članku avtor obravnava odnos med Hieronimom in oglejskim škofom Fortunacijanom iz sredine 4. stol., ki je po odkritju njegovega stoletja pozabljenega dela Razlage evangelijev postal izjemno zanimiv. Obravnavani so različni zapisi v Hieronomovih delih, ki omenjajo Fortunacijana; le-ti pa so konfrontirani s samim Fortunacijanovim besedilom. Preko tega se odkriva nov kontekst Hieronimove opazke v De vir. ill. 97, kjer je oglejskega škofa obsodil, da je prisilil papeža Liberija k podpisu arijanske herezije. Prispevek študije k temu problemu sestoji v tem, da na podlagi analize novoodkritega besedila poda prav nasprotno dejstvo: Fortunacijan se pokaže kot popolnoma pravoveren avtor, tako glede kristologije kot tudi trinitaričnega nauka. Zadnje se, poleg očitne Hieronimove recepcije Fortunacijanove razlage (M. LXXI), še posebej pokaže pri primerjavi njunih interpretacij prilike o kvasu (Mt 13,33).
Keywords: arianizem; Fortunacijan Oglejski; herezija; Hieronymus; kristologija; Oglej; patristična eksegeza