Uporaba pupilometrije za vrednotenje intenzivnosti ravnotežnih nalog - Leskovec, Tinka (Šport (Ljubljana), 2021)
Sposobnost ohranjanja ravnotežja je pomembna za ohranjanje neodvisnega življenja in opravljanja vsakodnevnih dejavnosti. Pomembna je tudi za izvajanje učinkovite hoje ter zmanjšanje tveganja za padce. Za ohranjanje ravnotežja skrbijo številni procesi, ki se medsebojno povezujejo: mišični, senzorični, skeletni in centralni upravljalni mehanizmi. Zapletenost teh procesov in številni vidiki s katerimi opisujemo ravnotežje otežujejo določanje enotne ocene intenzivnosti nalog ohranjanja ravnotežja. Če vadbo ravnotežja predpisujemo samo s frekvenco vadbe, tipom vadbe in njenim trajanjem, ne moramo napovedati njenega izida. Med obetavnejše pristope, s katerim bi lahko celovito ocenili intenzivnost ravnotežnih nalog oziroma njihovo zahtevnost, sodi spremljanje dilatacijskih lastnosti očesne zenice ali pupilometrija. Pupilometrija je posredno merilo delovanja možganskih funkcij in odraz kognitivnih procesov. Ker ohranjanje ravnotežja predstavlja kognitivno obremenitev, ki je odvisna od zahtevnosti naloge uravnavanja ravnotežja, starosti in od sposobnosti posameznikovega sistema za uravnavanje ravnotežja, bi lahko s pomočjo pupilometrije izmerili kognitivni napor, ki ga predstavlja opravljanje ravnotežne naloge. S tem bi lahko pridobili objektivno oceno zahtevnosti ravnotežne naloge in posledično objektivno mero njene intenzivnosti.
Keywords: balance; dilatacija zenice; intenzivnost naloge; pupil dilatation; ravnotežje; sport; šport; task intensity