Ritual obrezovanja - obrezovanje rituala - Mertik, Tina (Etnolog. Nova vrsta (Ljubljana), 2014)
Obrezovanje deklic na centralni Javi in v Indoneziji nasploh velja za nekaj vsakdanjega ter zavezujočega tradiciji. Najpogosteje se izvaja na deklicah starih okoli 35 dni in sovpada z britjem las ter luknjanjem ušes. O sami praksi ni dosti znanega, literatura in terenski izsledki pričajo o "struganju" po klitorisu z britvijo in kurkumo, dejanskih rezov in krvi naj ne bi bilo. Obrezovanje genitalij v Indoneziji označujejo s terminom tetesan, kar v dobesednem prevodu pomeni kaplja (ang. drop). Razlogi za FGM in njegovo opravičevanje so različni. Znano je, da so tradicionalno prakso obrezovanja deklic izvajali za nadzor njihove spolne sle in s tem vzdrževanja nedolžnosti ter ohranjanja čistosti. Poleg slednjega so tu prisotni še drugi razlogi, kot recimo religiozni (v imenu islama), družbeni (nadzorovanje) in estetski. Kljub zakonski prepovedi indonezijske vlade od leta 2006 je FGM v Indoneziji močno prisoten in se zadnje čase celo medikalizira. Določena mesta (in vasi) celo prirejajo 'tekmovanja' v obrezovanju - kdo bo hitrejši in boljši. Je pa potrebno zapisati, da ozaveščanje o prepovedi prakse narašča, vendar bo pot do osvoboditve še dolga in naporna.
Keywords: ethnology; etnologija; ljudski običaji; iniciacija; deklice; obrezovanje; Indonezija